ProRail wil treinreiziger beter geïnformeerd op pad sturen

Uit de halfjaarcijfers van ProRail blijkt dat de punctualiteit in de eerste helft van het jaar ligt hoger lag dan in de eerste zes maanden van 2010. Foto NRC / Arjan de Jongh

Van A naar Beter, maar dan op het spoor. ProRail gaat naar voorbeeld van Rijkswaterstaat reizigers van tevoren inlichten over werkzaamheden. Zo zouden ze beter voorbereid op pad kunnen.

De spoorbeheerder opent tevens een loket voor feedback. Niet voor reizigers, maar voor de vervoerders zoals de NS en Syntus. De maatregelen maken deel uit van een pakket aan korte termijn maatregelen, aldus ProRail.

Meer verwarmde wissels

Het bedrijf ligt onder vuur sinds afgelopen winter voor het tweede jaar op rij grote problemen ontstonden vanwege sneeuwval. De spoorbeheerder zegt vandaag “goed voorbereid te zijn” maar dat het “de natuur niet onder controle heeft”. “Bij extreem weer kan, ondanks alle voorbereidingen die zijn getroffen, ook het spoor hinder ondervinden”, aldus president-directeur Marion Gout-Van Sinderen.

De voorbereidingen bestaan onder meer uit het plaatsen en controleren van meer verwarmingssystemen bij wissels. Ook zouden sneeuwploegen bij “cruciale wissels” moeten voorkomen dat ze ondersneeuwen.

Koperdiefstal nog groot probleem

Succesverhalen zijn er in elk geval niet op het gebied van koperdiefstal. Het aantal gevallen loopt steeds verder op naar een gemiddelde van reeds 43 keer per maand. “Een zorgelijke situatie” die het bedrijf jaarlijks rond de 13 miljoen euro kost en de reiziger veel vertraging oplevert. De huidige bestrijding met met hekken, camera´s en surveillances volstaat niet. Met politie en het Openbaar Ministerie is Actie Koperslag begonnen.

Vorige week kreeg ProRail kritiek van de Algemene Rekenkamer. Die concludeerde dat de afgelopen jaren veel geld (1,1 miljard) dat was bedoeld voor onderhoud en verbetering van het spoor, op de plank was blijven liggen. In de eerste zes maanden van dit jaar, zegt ProRail nu, werd 620 miljoen euro uitgegeven aan onderhoud en de bouw van nieuw spoor. Over het hele jaar zal er een geschat bedrag van 1,4 miljard euro in het spoor worden geïnvesteerd.