ProRail: onderhoud spoornet 'op koers'

De investeringen in het Nederlandse spoor door ProRail liggen „op koers”. Dat heeft de infrabeheerder vanmorgen laten weten.

In de eerste zes maanden van dit jaar werd 620 miljoen euro uitgegeven aan onderhoud en de bouw van nieuw spoor, aldus Prorail. Over het hele jaar zal er een geschat bedrag van 1,4 miljard euro in het spoor worden geïnvesteerd. Daarmee ligt de beheerder van het Nederlandse spoor naar eigen zeggen „financieel” en „operationeel” op koers. Vorig jaar bedroegen de investeringen iets minder dan 1,3 miljard.

Vorige week kreeg ProRail zware kritiek van de Algemene Rekenkamer, die de investeringen van de afgelopen jaren heeft onderzocht. Volgens de Rekenkamer heeft ProRail in de jaren 2005-2010 veel geld (1,1 miljard), op de plank laten liggen. Dat geld was bedoeld voor onderhoud en verbetering van het spoor. Hierdoor zijn grote projecten vertraagd.

Minister van Infrastructuur Schultz (VVD) en ProRail bestrijden de conclusies. Volgens de minister is slechts 373 miljoen euro niet besteed. De directie van ProRail stelde in een reactie dat het onderhoud van het spoor op orde is en dat de beschikbaarheid van het spoor en de punctualiteit van treinen in de afgelopen vijf jaar is toegenomen.

Uit de halfjaarcijfers van ProRail blijkt dat de punctualiteit in de eerste helft van dit jaar hoger lag dan in de eerste zes maanden van 2010. De benutting van het spoor steeg ook licht. Dat komt omdat er meer treinen zijn gaan rijden op de HSL.