Premier Tusk officieel herkozen in Polen - historische overwinning

Poland's Prime Minister Donald Tusk (C), claps his hands after the election results announcement in Warsaw October 9, 2011. Tusk claimed victory in Sunday's election after exit polls showed his ruling centre-right Civic Platform party (PO) nearly 10 points ahead of his nearest rival. REUTERS/Wojciech Olkusnik/Agencja Gazeta (POLAND - Tags: POLITICS ELECTIONS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. POLAND OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN POLAND. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Poland's Prime Minister Donald Tusk (C), claps his hands after the election results announcement in Warsaw October 9, 2011. Tusk claimed victory in Sunday's election after exit polls showed his ruling centre-right Civic Platform party (PO) nearly 10 points ahead of his nearest rival. REUTERS/Wojciech Olkusnik/Agencja Gazeta (POLAND - Tags: POLITICS ELECTIONS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. POLAND OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN POLAND. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS Ontlading bij de Poolse premier Donald Tusk wanneer de exitpolls getoond worden. Foto Reuters / Wojciech Olkusnik

De Poolse premier Donald Tusk heeft de parlementsverkiezingen van gisteren eenvoudig gewonnen. Zijn rechts-liberale partij Burgerplatform won 39 procent van de stemmen en krijgt 206 zetels in het 460 zetels tellende parlement.

Het is een historische overwinning voor Burgerplatform, reageert onze redacteur Chris Hensen, die de verkiezingen volgde vanuit Warschau:

Tusk is de eerste premier die sinds de val van het communisme in 1989 niet wordt weggestemd. De overwinning betekent dat de periode van economische vooruitgang en politieke stabiliteit die Polen de laatste paar jaar heeft gekend, waarschijnlijk zal doorzetten. Volgens experts heeft Tusks partij een belangrijke bijdrage geleverd aan die groei. Tusk geldt als een pro-Europese, pro-business hervormer.

Als tweede eindigde, met 30,1 procent, het conservatieve Recht en Rechtvaardigheid (PiS), de partij van oud-premier Jaroslaw Kaczynski, tweelingbroer van de vorig jaar verongelukte president Lech Kaczynski. Derde werd RP, een nieuwkomer in het Poolse politieke landschap, geleid door de zakenman Janusz Palikot, een voormalige partijgenoot van Tusk.

De opkomst viel opnieuw tegen: 47,7 procent van de Polen ging stemmen. De verkiezingen leken lang een gelopen race, maar in de afgelopen weken kropen Burgerplatform en PiS naar elkaar toe in de peilingen.