Peter van Ingen vraagt leider PvdA naar 'allemaal dingen'

PvdA-leider Job Cohen koos Buitenhof om zich eindelijk uit te spreken. Dat was geen goed idee: de interviewer van dienst bedierf het gesprek.

Na een roerige week voor PvdA-leider Job Cohen koos hij Buitenhof om uitgebreid te reageren. Dat lag voor de hand. Het programma op de zondagmiddag heeft de reputatie dat er langer en serieuzer gepraat wordt dan doorgaans op televisie.

Maar daar zat Peter van Ingen. En niet bijvoorbeeld Clairy Polak.

Omdat Van Ingen de beste interviewer is? Niet bepaald. Van Ingen zat daar omdat Buitenhof gemaakt wordt door drie omroepen, en de Hilversumse politiek voorschrijft dat de VPRO deze zondag aan de beurt was.

Via Twitter en Facebook werd Van Ingens aanpak onmiddellijk gehekeld. Collega-journalisten verbaasden zich over het niveau van de vragen, die vanuit een schuttersputje met beperkt blikveld leken te komen.

Parlementair journalist Dominique van der Heyde (NOS): „Cohen wil nieuwswaardige dingen zeggen maar het mag niet van Van Ingen.” D66-leider Pechtold schreef: „Bijzonder: voor het eerst onderweg een TV-programma #Buitenhof via Twitter gevolgd. 80% ging over interviewer Van Ingen.” Femke Halsema, voormalig leider van GroenLinks: „Is er een interview-vakschool? Zo nee, mag die er dan komen? #kleutervragen.” Haar ex-collega Ineke van Gent: „Peter van Ingen zit te zuigen en te zeuren maar interviewen ho maar. #vooringenomen.” Amsterdamse PvdA’er Kaj Leers vatte samen: „Peter van Ingen is zonet 20 zetels kwijtgeraakt.”

Was Van Ingen zo slecht?

Hij opende het gesprek met de vraag: „Bent u nou een goed-weer- of een slecht-weer-manager?” Cohen wist niet wat hij daarmee moest. Over het Kamerdebat waarin PVV-leider Wilders de PvdA-leider een „bedrijfspoedel” noemde, vroeg Van Ingen: „Op een gegeven moment, allemaal dingen, en u zit daar. Wat zijn dan uw gedachtes?”

Hoewel Van Ingen niet wilde luisteren naar Cohens betoog over het herstel van de sociaal-democratische waarden, vroeg hij niettemin op het eind vier maal dwingend: „Maar komt er een visiestuk van uw kant?”

Van Ingen herhaalde keer op keer de door Cohens tegenstanders al zo vaak geformuleerde bezwaren. Of hij niet te beschaafd was om oppositieleider te zijn? Of hij niet overwogen had de handdoek in de ring te gooien? Dat zijn falen toch overduidelijk werd aangetoond door de lage scores voor de PvdA in de verkiezingspeilingen?

Vergeefs wierp Cohen tegen dat veel kiezers misschien niet zo tevreden zijn met de politieke lijn van de PvdA wat betreft de schuldencrisis en de AOW-leeftijd en dat zijn oplossingen niet altijd even simpel zijn.

Televisie neigt ertoe om elke politieke kwestie te reduceren tot een vraag naar persoonlijke populariteit. Ook Van Ingen wilde het over de vorm hebben, niet over de inhoud. Bij de uitreiking van de Sonja Barend Award voor het beste televisie-interview van het jaar zei Paul Witteman afgelopen zaterdag dat het een sport is om politici die zich op de vlakte houden tot uitspraken te verleiden. Peter van Ingen zal die prijs niet winnen.

    • Hans Beerekamp