Opnieuw onrust in Kairo, meer veiligheidstroepen op straat

De kopten die zich vandaag weer verzamelden en in afwachting van begrafenissen voor onrust met de politie zorgden. Foto AFp / Amro Maraghi

Honderden christenen bekogelden vandaag de politie nabij een ziekenhuis in Kairo. In het koptische hospitaal liggen slachtoffers van de dodelijke rellen die gisteren plaatshadden. Onder de kopten vielen de meeste gewonden en doden.

Buiten was volgens persbureau AP het geschreeuw van rouwende vrouwen te horen terwijl buiten de doodskisten werden klaargezet. Hoewel het dus tot botsingen kwam zijn er geen meldingen van nieuwe gewonden, het ziekenhuis wordt extra bewaakt.

Na het sektarische geweld in gisteravond zijn tientallen “aanstichters van chaos” gearresteerd, meldt staatspersbureau MENA. De staatstelevisie meldde vandaag dat extra veiligheidstroepen in de hoofdstad zijn ingezet om verder geweld tussen kopten en moslims tegen te gaan.

Minister Rosenthal zegt de doden en gewonden van afgelopen weekend te betreuren en grote zorgen te hebben over de situatie van de kopten.

“De autoriteiten moeten de vrijheid van godsdienst actief beschermen. Dat geldt ook voor het recht op vreedzaam demonstreren”, zo zei minister Rosenthal tijdens de Raad Buitenlandse Zaken in Luxemburg.

    • Jules Seegers