Ook andere oppositiepartijen tegen benoeming Donner bij RvS

Minister Piet Hein Donner in 2010.
Minister Piet Hein Donner in 2010. Foto NRC / Vincent Mentzel

Het standpunt van Cohen dat Piet Hein Donner geen vicevoorzitter van de Raad van State zou mogen worden, heeft vandaag steun gekregen van andere oppositiepartijen. De SP en GroenLinks zijn het eens met de stelling dat “een slager niet zijn eigen vlees moet keuren.”

Zo verwoordde Cohen het gisteren. Hij wees er in het tv-programma Buitenhof op dat het kabinet met veel wetgeving komt die nog langs de Raad van State moet. Cohen kondigde aan bij de behandeling van de begroting voor Algemene Zaken (deze week) een motie in te dienen dat moet verhinderen dat iemand uit het kabinet zitting neemt in de Raad van State. “Ik verwacht brede steun, maar ik weet niet of die breed genoeg is,” zei hij toen.

Herman Tjeenk Willink stapt in januari op bij het belangrijkste adviesorgaan van de regering omdat hij dan zeventig wordt. Zijn opvolger zou onafhankelijk moeten zijn, bepleitten de partijen. Andere partijen willen eerst de tekst van de motie zien voor ze zich erover uitlaten, al heeft onder andere D66 wel kritiek op de huidige procedure. De VVD sprak in De Telegraaf over bemoeizucht van Cohen. PVV-Kamerlid André Elissen noemde de motie vanmorgen “oppositionele stemmingmakerij” tegen het kabinet.

De kwestie van de opvolging van Tjeenk Willink speelt al maanden binnen het kabinet. Premier Rutte zei voor het zomerreces dat de advertentie voor de vacature zou verschijnen, maar die is nog steeds niet gepubliceerd. Vorige week werd gezegd dat de advertentie er “binnen enkele weken” zou komen.