Nog altijd geen Slowaakse overeenkomst over noodfonds

De Slowaakse parlementsvoorzitter Richard Sulik, die dwarsligt bij de gesprekken binnen de Slowaakse coalitie over uitbreiding van het Europese noodfonds.
De Slowaakse parlementsvoorzitter Richard Sulik, die dwarsligt bij de gesprekken binnen de Slowaakse coalitie over uitbreiding van het Europese noodfonds. Foto AP / Petr David Josek

De grootste Slowaakse regeringspartij heeft vandaag de dwarsliggende coalitiepartner een nieuwe compromis geboden in de zoektocht naar een akkoord over het Europese noodfonds. Een overeenkomst is er echter nog altijd niet. Morgen is de cruciale stemming over de kwestie.

Het voorstel houdt in dat mits de uitbreiding erdoor komt, alle toekomstige bijdragen aan het Europese reddingsfonds (EFSF) eerst goedgekeurd moeten worden door de Slowaakse regering. Volgens het voorstel wordt er ook een speciale commissie van experts binnen de regeringspartijen in het leven geroepen die de positie van het land binnen het EFSF moet bewaken.

Premier Iveta Radicova voerde de druk verder op door met opstappen te dreigen als er tegen uitbreiding van het noodfonds gestemd wordt. Eén coalitiepartner, de liberale ‘partij voor vrijheid en solidariteit’ ligt nog altijd dwars.

NOS-correspondent Wouter Meijer:

De leiders van de eurozone hebben op de top van 21 juli afgesproken om de omvang van het reddingsfonds te verhogen tot 440 miljard euro en het nieuwe bevoegdheden toe te kennen. Slowakije is morgen het laatste euroland dat over de plannen zal stemmen. Alle zeventien eurolanden moeten het akkoord ratificeren.

Naast de verhoging van de financiële omvang van het noodfonds moet het EFSF de bevoegdheid krijgen in te grijpen op de obligatiemarkten - nu doet de Europese Centrale Bank (ECB) dat. Ook moet het EFSF sneller en flexibeler leningen kunnen verstrekken voordat landen echt in diepe crisis raken zoals Griekenland.

Vanavond bracht de regering naar buiten dat een akkoord vandaag niet bereikt is. Morgen praten de coalitiepartijen verder. Dan volgt ook de stemming over het plan.