Nobelprijs was mogelijk uitgelekt

Het Openbaar Ministerie in Zweden onderzoekt of is uitgelekt dat de Zweedse dichter Tomas Tranströmer dit jaar de winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur zou worden. Enkele uren voordat bekend werd dat Tranströmer de Nobelprijs voor de Literatuur zou winnen, werd hij ineens favoriet bij verschillende wedkantoren.

De bookmakers noteerden Tranströmer aanvankelijk 13 tegen 1; gokkers die op hem inzetten zouden 13 euro krijgen als hij zou winnen. Die prijs daalde in de uren voor de bekendmaking van de Nobelprijs ineens naar 2 euro voor elke ingezette euro.

Dat Tranströmer zou winnen, was bij 23 mensen bekend: de achttien leden van het Nobelcomité en vijf kantoormedewerkers.

De namen van Nobelprijswinnaars zouden ook bij eerdere edities al zijn uitgelekt. Zo zetten in oktober 2008 opvallend veel mensen hun geld in op de Fransman Jean-Marie Gustave Le Clézio, die de Nobelprijs inderdaad won.