Mollema juichend op tweede plaats

Schitterende overwinningsfoto van wielrenner Bauke Mollema, met beide armen in de lucht stralend over de streep in de prestigieuze Italiaanse eendagskoers Giro dell’Emilia. De sterkste van een groep met favorieten op de steile slotklim van Madonna di San Luca. Mooie zege? Nee, want Mollema won niet. Het was de klimmer van de Raboploeg ontgaan dat de Colombiaanse renner Carlos Betancur na een eerdere ontsnapping nog voorop reed. Mollema juichte dus voor de tweede plaats.

„Voor het derde jaar op rij komen we hier juichend over de meet”, grapte Rabo-ploegleider Adri van Houwelingen op Rabosport.nl. De afgelopen twee seizoenen werd de Ronde van Emilië gewonnen door Robert Gesink, nu langdurig uitgeschakeld met een beenbreuk.

Volgens Van Houwelingen ontstond het misverstand omdat in de Italiaanse wedstrijd communicatie via de ‘oortjes’ verboden was. „Dit is wat het internationale wielrennen graag ziet. We reden zonder communicatie en het was Bauke in de hectiek ontgaan dat er nog iemand voor hem reed. Van de week kwam hier in Italië ook een renner een ronde te vroeg juichend over de streep.”

In de vier plaatselijke ronden werden zeven vroege vluchters een voor een ingehaald. Verschillende renners sprongen weg uit het peloton, onder wie Betancur. De langzaam uitgedunde groep met favorieten achterhaalde alle vluchters behalve de Colombiaan. De 20-jarige neoprof van de Italiaanse ploeg Aqua e Sapone bleef alleen voorop en won na 198 kilometer zijn eerste profwedstrijd.

Op 24 seconden achter Betancur bleek Mollema de sterkste van een select groepje met onder anderen de Colombiaan Rigoberto Uran (derde), routinier Davide Rebellin (vierde) en de Spanjaard Joaquin Rodriguez (zesde). „Met een tweede plaats kun je eigenlijk nooit tevreden zijn”, stelde Van Houwelingen. „Zeker niet als de winnaar een ontsnapte renner is die vooruit blijft. Dan wint misschien niet de sterkste.”

Op de prestatie van zijn kopman – onlangs vierde in de Ronde van Spanje en winnaar van het puntenklassement – wilde de Raboploegleider niets afdingen. „Ik durf te stellen dat dit de lastigste aankomst van een eendagswedstrijd in Europa is. Tweede worden is natuurlijk niet slecht. Het is alleen jammer dat je de winst mist.” Met een ‘oortje’ zou Mollema ook niet hebben gewonnen. „Daarvoor was het gat te groot. Als het uiteindelijk om tien meter was gegaan, zou het veel vervelender zijn geweest.”

Gisteren toonde Mollema opnieuw zijn goede vorm met een vijfde plaats in de GP Beghelli, die werd gewonnen door de Italiaan Filippo Pozzato. Zijn prestatie in het Italiaanse weekeinde deed in de verte denken aan Michael Boogerd, die in 1999 twee dagen na elkaar won. Ondanks een harde val van talent Tom-Jelte Slagter in Giro dell’Emilia is de Raboploeg volgens Van Houwelingen klaar voor de Ronde van Lombardije zaterdag, de laatste wedstrijd van het wielerseizoen. „Er zal een goede ploeg staan, dat is zeker.”