Dit is een artikel uit het NRC-archief

Wetenschap

Nobelprijs voor economie gaat naar Amerikaanse macro-economen

STOCKHOLM 2011-10-10 Swedish Royal Academy of Sciences member Per Krusell (L) and permanent secretary Staffan Normark (R) give a press conference in Stockholm on October 10, 2011 to announce that US researchers Thomas Sargent and Christopher Sims won the 2011 Nobel Economics Prize for their work on macro-economics and government economic policymaking. AFP PHOTO / FREDRIK SANDBERG - SWEDEN OUT -
STOCKHOLM 2011-10-10 Swedish Royal Academy of Sciences member Per Krusell (L) and permanent secretary Staffan Normark (R) give a press conference in Stockholm on October 10, 2011 to announce that US researchers Thomas Sargent and Christopher Sims won the 2011 Nobel Economics Prize for their work on macro-economics and government economic policymaking. AFP PHOTO / FREDRIK SANDBERG - SWEDEN OUT - Het Nobelcomité maakt de winnaars van de Nobelprijs voor economie bekend op een persconferentie in Stockholm. Foto AFP / Fredrik Sandberg

De Nobelprijs voor economie is toegekend aan Christopher A. Sims en Thomas J. Sargent. Dit heeft het Nobelcomité zojuist in Stockholm bekendgemaakt.

De Amerikaanse onderzoekers worden door de Koninklijke Academie voor de Wetenschappen geprezen “voor hun empirisch onderzoek naar oorzaak en gevolg in de macro-economie”.

Thomas Sargent (New York University) heeft aangetoond hoe structural macroeconometrics kunnen worden gebruikt om permanente veranderingen in het economisch beleid te analyseren.

Christopher Sims (Princeton University) heeft een methode ontwikkeld op basis van zogenaamde vector autoregressie om te analyseren hoe de economie wordt beïnvloed door tijdelijke veranderingen in het economische beleid en andere factoren.

De economieprijs is de laatste Nobelprijs die dit jaar is vergeven. Het is de enige prijs die niet door de naamgever Alfred Nobel zelf is ingesteld, maar later door de Zweedse centrale bank in het leven is geroepen. Aan de prijs is een bedrag van tien miljoen kroon (ruim een miljoen euro) verbonden. De prijs wordt op 10 december, de sterfdag van Alfred Nobel, in Stockholm uitgereikt.