Lachen om raar stel leerlingen

Community (start seizoen 2)Comedy Central, 19.10-19.35

Zó over de top en zó flauw dat het best wel grappig is. En vooral: lekker ironisch, met veel verwijzingen naar film en tv-klassiekers. Dat maakt de comedyserie Community anders dan de meesten.

In seizoen 1 wordt advocaat Jeff Winger (Joel McHale) geschorst door zijn baas omdat hij geen diploma blijkt te hebben. De straf? Terug naar school om alsnog te slagen. De serie volgt Winger met zijn studiegroepje in het volwassenenonderwijs. Zijn medestudenten vormen een bont gezelschap: van een oude handdoekjesmagnaat die voor de lol naar school gaat (Chevy Chase) tot een overambitieuze black mama (Yvette Nicole Brown) en een voormalig docent die wanhopig probeert ‘erbij te horen’ (Ken Jeong).

Seizoen 2 gaat vandaag van start, en daarin kabbelt het leventje op school weer zo’n beetje voort. Hoogtepunten van de eerste aflevering zijn een mooie Gollum van Tolkien-vertolking van Ken Jeong („they are my friends”, „NOO, I am your only friend!”) en een lerares antropologie die haar beroep erg serieus neemt: ze demonstreert het gebruik van prehistorisch gereedschap door er een student mee neer te halen.

Wie niet van platte comedy of een hoog Amerikaans highschool-gehalte houdt moet vooral niet kijken. Maar fans van comedies als The big bang theory en How I met your mother, en van de musicalserie Glee, zullen de af en toe makkelijke maar soms ook doordachte humor goed kunnen waarderen.

Maite Vermeulen