Gaddafi-bolwerken in het nauw - Nederlandse ambassade weer open

Een anti-Gaddafi-strijder schuilt voor een scherpschutter terwijl zijn troepen vandaag oprukten naar het centrum van Sirte. Tijdens de machtsperiode van Gaddafi werd dit appartement gebruikt om buitenlandse gasten onderdak te geven. Foto Reuters / Anis Mili

De laatste Gaddafi-bolwerken Sirte en Bani Walid staan op het punt te vallen. Tenminste, dat zei Mustafa Abdul-Jalil, het hoofd van de regerende Libische Nationale Overgangsraad, vandaag.

Gisteren drongen de strijders van het nieuwe bewind door tot het centrum van Sirte, de geboorteplaats van Gaddafi. Ze hesen daar de nieuwe Libische vlag boven het conferentiecentrum Ouagadougou, wat fungeerde als uitvalsbasis voor de aanhangers van Gaddafi. Ook Bani Walid zal snel ingenomen worden, verwacht Abdul-Jalil. Gisteren werd het vliegveld daar veroverd. Binnen een week zouden beide steden in hun handen moeten zijn.

Volgens kolonel Younis al-Abdally, een commandant van de nieuwe machthebbers in Libië, hebben zijn strijders een groep Gaddafi-getrouwen omsingeld in Sirte. Hij erkende echter wel dat de laatste loodjes zwaar zullen zijn. Al-Abdally zei tevens over informatie te beschikken waaruit blijkt dat een van de zoons van Gaddafi en een aantal andere hooggeplaatste figuren uit het voormalige regime zich ophouden in Sirte.

De revolutionaire strijders hebben ook flinke vorderingen geboekt in Bani Walid. Vermoedelijk houden ook in Bani Walid enkele hooggeplaatste bondgenoten van Gaddafi zich op.

Nederlandse ambassade deze week weer open

De Nederlandse ambassade in de Libische hoofdstad Tripoli opent deze week de deuren weer. Waarschijnlijk is de ambassade woensdag weer open. De Nederlandse ambassadeur zit dan ook weer op zijn post, meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag.

De ambassade is gesloten sinds medio maart, in verband met de opstand tegen het bewind van kolonel Moammar Gaddafi. Medio vorige maand liet minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) al weten dat de ambassade in Tripoli zo snel mogelijk weer open zou gaan.

Rosenthal stelde toen dat de Nederlandse ambassade na de heropening onder meer tot taak krijgt Nederlandse bedrijven te ondersteunen die zaken willen doen in Libië. Behalve in de olie- en gassector zijn er volgens Rosenthal kansen voor Nederlandse bedrijven op het gebied van landbouw, waterbeheer en logistiek.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld

    • Peter Zantingh