Kort nieuws Economie

Kamp spreekt jongeren over pensioenakkoord

Rotterdam. Minister Henk Kamp (Sociale Zaken, VVD) wil de politieke jongerenorganisaties betrekken bij het overleg over het pensioenakkoord. Aanleiding is het manifest dat de jongerenafdelingen van de VVD, PvdA, D66, GroenLinks en SGP en het Alternatief voor Vakbond afgelopen weekend op pensioen-opstand.nl hebben gezet. Ze vrezen dat het pensioengeld niet eerlijk wordt verdeeld over de generaties en er voor jongeren weinig overblijft. Kamp nodigt de komende tijd de jongeren uit voor een aantal sessies. NRC)

Winstwaarschuwing en reoganisatie bij CSM

Amsterdam. Voedingsmiddelen CSM heeft een winstwaarschuwing afgegeven en gaat reorganiseren. Volgens het bedrijf gaat het de financiële doelstellingen voor 2011 niet halen als gevolg van tegenvallende consumentenbestedingen. CSM gaf eerder aan voor de tweede jaarhelft te verwachten dat volumes en verkoopprijzen zouden herstellen en dat dit zou compenseren voor hogere kosten voor grondstoffen. Nu laat het in Diemen gevestigde bedrijf beide aannames vallen. De winst wordt negatief beïnvloed door tegenvallende omzetten en marges. Novum)

Politie doodt staker bij mijnprotest Indonesië

Jakarta. Bij een confrontatie tussen de Indonesische politie en stakende werknemers van mijnbouwbedrijf Freeport in de provincie Papoea is één staker doodgeschoten en zijn acht anderen gewond geraakt. De politie hield de demonstrerende stakers tegen toen ze bezittingen wilden ophalen in hun slaapverblijf. Bij de mijn van Freeport, een van de grootste goud- en kopermijnen ter wereld, staken duizenden werknemers sinds 15 september voor een loonsverhoging. Vandaag kondigden zij aan tot minstens 15 november hun werk neer te leggen, als hun eisen niet worden gehonoreerd. (NRC)

Vakbeweging telt steeds meer 65-plussers

Rotterdam. Het aantal vakbondsleden van 65 jaar en ouder is afgelopen jaar met bijna 7 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS van vanochtend. Hiermee vergrijzen de vakbonden sneller dan de Nederlandse bevolking. Het aantal 65-plussers in Nederland steeg vorig jaar met 2,3 procent. In maart van dit jaar telde de vakbeweging 1,9 miljoen leden. Er zijn nu 269.000 65-plussers lid. Het aantal leden onder de 25 steeg afgelopen jaar voor het eerst sinds 1993, met 3.000, tot 74.000. (NRC)