Kort nieuws Cultuur

Mediamonitor 2010: flinke oplagedaling

Amsterdam. In tien jaar tijd is de oplage van dagbladen met 170 miljoen gedaald en is de oplage van publiekstijdschriften met 16 miljoen achteruit gegaan. Daarnaast kijken Nederlanders per dag 24 minuten langer naar de televisie en wordt er dagelijks 11 minuten langer naar de radio geluisterd. Dit blijkt uit de Mediamonitor: Mediabedrijven en mediamarkten 2001-2010 die is gepresenteerd door het Commissariaat voor de Media. Uit het rapport, dat terugblikt op de ontwikkelingen binnen het Nederlandse medialandschap van de afgelopen tien jaar, blijkt dat veel bedrijven door fusies en overnames internationaler zijn geworden. Op zowel de markt voor dagbladen als op de markten voor televisie en radio zijn er telkens drie partijen die het merendeel van de markt in handen hebben. Bij de dagbladen hebben drie uitgevers in 2010 een gezamenlijk aandeel van 70 procent, bij televisie hebben de drie grootste omroepen in 2010 een gezamenlijk aandeel van 76 procent en bij radio hebben de drie grootste omroepen in 2010 een gezamenlijk aandeel van 62 procent. (NRC)

The Guardian vraagt lezers nieuws te maken

Amsterdam. De Britse krant The Guardian geeft haar ‘newslists’ vrij. Vanaf vandaag publiceert de krant een selectie uit lijsten met nieuws over potentiële nationale, internationale en andere nieuwswaardige onderwerpen met daarbij het verzoek aan de lezer om via Twitter Guardian-journalisten te benaderen met tips en advies. Nieuwschef Dan Roberts benadrukt dat het experiment niet vrijblijvend is: „We hebben gekozen voor een kortlopend experiment. We zijn bereid ermee te stoppen als blijkt dat we te veel concurrentievoordeel opgeven of als het idee niet aanslaat.” The Guardian is niet het eerste dagblad dat experimenteert met het vrijgeven van nieuwslijsten. Het Zweedse regionale dagblad Norran deed al eerder, met succes, een soortgelijk experiment. (NRC)

David Friend voorzitter World Press Photo

Amsterdam. Vanity Fair-redacteur David Friend wordt de nieuwe voorzitter van de jury die begin volgend jaar de inzendingen voor World Press Photo gaat beoordelen. Friend was voorheen nieuwsverslaggever ondermeer in Afghanistan en Libanon en werkte in de jaren negentig voor Life Magazine. (NRC)