Kamp betrekt politieke jongerenclubs bij pensioenakkoord

Minister Kamp, VROM. FOTO ROEL ROZENBURG/TWEEDE CAMERA Foto NRC / Roel Rozenburg

De jongerenorganisaties van de politieke partijen mogen vertegenwoordigers aanwijzen voor het pensioenoverleg. Op die manier wil minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) jongeren betrekken bij de uitwerking van het pensioenakkoord.

Hij reageert zo op een actie van de jongerenorganisaties van VVD, PvdA, D66, GroenLinks en SGP. Zij vrezen dat ouderen te veel pensioen krijgen uitgekeerd waardoor voor de jongeren te weinig overblijft. Daarom eisen zij een eerlijke stem aan de overlegtafel. Kamp zegt in de krant dat ook jongeren moeten profiteren van de nieuwe plannen.

Jongeren zijn aantal sessies welkom

Kamp zal de jongeren voor een aantal sessies uitnodigen de komende maanden, zo vertelt zijn woordvoerder. Het onderzoek van het Centraal Planbureau naar de risico’s voor verschillende generaties wordt in februari volgend jaar verwacht. Ook doet een externe commissie onderzoek naar de effecten van het pensioenakkoord voor generaties.

De politieke jongerenorganisaties voeren vanaf zaterdag gezamenlijk actie tegen het pensioenakkoord. In een manifest op de website pensioen-opstand.nl noemen ze het akkoord “moreel onhoudbaar”. De pensioenen overstijgen nu vaak 70 procent van het laatste salaris, voor jongeren zou rond de 55 procent overblijven. De petitie is inmiddels ondertekend door ruim 3700 mensen.

De actie wordt mede gesteund door de JOVD en de Jonge Socialisten, de jongerenafdelingen van regeringspartij VVD en oppositiepartij PvdA die het akkoord in de Tweede Kamer aan een meerderheid hebben geholpen. Het initiatief kwam van Martin Pikaart, voorzitter van het Alternatief voor Vakbond.

    • Marije Willems