Japan begint onderzoek naar radioactieve straling kernramp

the control room for Unit 1 and Unit 2 reactors damaged by the March 11 earthquake and tsunami at the crippled Fukushima Dai-ichi nuclear power plant in Okuma, Fukushima Prefecture, northeastern Japan, is shown. Officials said the plant is now relatively stable, but tens of thousands of people still cannot, or choose not to, return to their homes because of the radioactive contamination. (AP Photo/Tokyo Electric Power Co.) EDITORIAL USE ONLY
the control room for Unit 1 and Unit 2 reactors damaged by the March 11 earthquake and tsunami at the crippled Fukushima Dai-ichi nuclear power plant in Okuma, Fukushima Prefecture, northeastern Japan, is shown. Officials said the plant is now relatively stable, but tens of thousands of people still cannot, or choose not to, return to their homes because of the radioactive contamination. (AP Photo/Tokyo Electric Power Co.) EDITORIAL USE ONLY De controlekamer van reactoren 1 en 2 die werd beschadigd door de aardbeving en tsunami van 11 maart dit jaar. Foto AP

Japanse artsen zijn gisteren begonnen met een onderzoek dat moet uitwijzen onderzoeken of radioactieve straling die vrijkwam na de ramp met het ongeval bij de kerncentrale van Fukushima Dai’ichi in maart van dit jaar heeft geleid tot schildklierafwijkingen bij kinderen. De artsen zullen zo’n 360.000 kinderen in de regio van de centrale onderzoeken.

Kinderen zijn kwetsbaarder voor de straling dan volwassenen. Een niet officieel onderzoek onder 130 geëvacueerde kinderen wees eerder uit dat tien van hen lijden aan hormonale afwijkingen in de schildklier. Het staat echter niet vast dat hun problemen zijn te wijten aan de straling.

Onrust bij ouders

Veel ouders in de districten in de nabijheid van de centrale, die zwaarbeschadigd raakte na de aardbeving en de tsunami van dit voorjaar, maken zich veel zorgen. Ze wijzen erop dat na het ongeluk in 1986 met de kerncentrale bij Tsjernobyl 6.000 gevallen van schildklierkanker werden vastgesteld bij mensen die kinderen of adolescenten waren ten tijde van dat ongeval.

De vrees is dat veel Japanse kinderen vooral kort na de ramp in Fukushima aan een te hoge stralingsdosis zijn blootgesteld geweest, ook buiten de evacuatiezone van twintig kilometer rond de centrale. Velen bleven na de ramp naar buiten gaan, onder meer om veilig drinkwater te halen.

Weinig vertrouwen in Japanse overheid

Naderhand bleek bovendien dat ook buiten die zone zogeheten ‘hot spots’ bestaan met een beduidend hogere straling. Metingen in de naburige stad Fukushima wezen uit dat het stralingsniveau er bij 76 procent van de scholen boven de toch al relatief hoge officiële grens van 3,8 mikrosievert per uur lag.

De bevolking heeft al weinig vertrouwen in de overheid. Dat komt onder meer doordat de overheid na de ramp de maximaal toelaatbare dosis waaraan mensen per jaar mochten worden blootgesteld, plotseling verhoogde van 1 millisievert tot 20 millisievert. Na veel protesten herstelde de regering de grens voor kinderen tot het oude maximum van 1 millisievert.