Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

Is het Tourschema van 2012 uitgelekt?

Het parcours voor de Tour de France van 2012?
Het parcours voor de Tour de France van 2012?

Het lijkt erop dat het etappeschema van de Tour de France 2012 is uitgelekt. Volgens Wielerrevue stond bovenstaand schema eerder vandaag korte tijd op de officiële site van de Tour. Mocht dit parcours echt vastliggen, dan zijn Contador en Evans kanshebbers.

De Spanjaard en de Australiër (die de Tour die dit jaar won) komen namelijk goed uit de verf in individuele tijdritten, waarvan dit schema er twee telt: de negende en de negentiende etappe. Andy Schleck, dit jaar tweede, is minder sterk in de tijdrit: hij verloor zijn voorsprong op Evans dit jaar dankzij die discipline. Het parcours bevat zes Alpencols en elf in de Pyreneeën.

Er zijn verder negen vlakke etappes, vier tussenetappes, waarvan een met een aankomst heuvelop, en vijf bergetappes in het parcours opgenomen. Twee keer wordt er in het hooggebergte bergop gefinisht.

Na de start in Luik volgen nog twee Belgische etappes voordat het peloton de Franse Kanaalkust aandoet. Daarna wordt weer boven Parijs langs koers gezet naar Lotharingen, de Vogezen en de Jura. De achtste etappe finisht in het Zwitserse Porrentruy. Of ook andere landen zoals Italië en Spanje aangedaan worden, is nog niet duidelijk.

Vervolgens wordt koers gezet naar de Alpen. Via de Provence gaat het peloton daarna door naar de Pyreneeën. Tenslotte wordt recht omhoog door Frankrijk gestoken op weg naar Parijs. Op de voorlaatste dag wordt tussen Bonneval en Chartres de tweede tijdrit gereden voor de traditionele aankomst op de Champs Élysées.

Behalve de finishplaatsen valt nog weinig zinnigs over de route te zeggen. Welke bergen precies beklommen worden, is bijvoorbeeld niet uit de verkregen informatie te halen.

Het tourschema wordt gepresenteerd op 18 oktober.