'Indignados' in cel België

De bestemming is bereikt: Brussel. Enkele tientallen ‘indignados’ (verontwaardigden) uit vooral Spanje en Frankrijk verblijven inmiddels, na een voettocht van rond de 1.700 kilometer, in de bestuurlijke hoofdstad van Europa.

In Spanje werden de indignados in het voorjaar bekend met hun bezettingen van pleinen. Ze demonstreerden tegen het financiële kapitalisme en vóór meer democratie.

Aanstaande zaterdag willen ze betogen in Brussel, samen met medestanders uit heel Europa. Wereldwijd moeten solidariteitsdemonstraties plaatsvinden.

Voorlopig zit het voor de indignados even tegen. De opslaan van een tentenkamp, zoals op het Puerta del Sol in Madrid, zit er in Brussel niet in. De activisten – in de Vlaamse pers misnoegden geheten – wilden in het Elisabethpark bij de Koekelbergkerk hun tenten opzetten.

Maar de burgemeester van de Brusselse gemeente Koekelberg stond dat niet toe. Toen zo’n veertig actievoerders weigerden te vertrekken, werden ze door de politie aangehouden. Zij moesten de nacht van zaterdag op zondag doorbrengen in de cel. De rest besloot democratisch een alternatieve slaapplaats te aanvaarden: een leegstaand universiteitsgebouw. (NRC)