'Ik let extra goed op de tweede en derde aanval'

Naam: Marichelle de Jong

Leeftijd: 33 jaar

Sport: boksen

Prestaties: Brons op WK in Barbados in 2010, zilver op EU-kampioenschappen in 2011, zes nationale titels.

De Europese kampioenschappen beginnen volgende week in Rotterdam. Wat is je doel?

„Europees kampioen worden in mijn gewichtsklasse, tot 69 kilo.”

Hoe schat je je kansen in?

„Best goed. Lotte Lien uit Noorwegen, die nu Europees kampioen is, bokst deze keer een klasse hoger, dus haar kom ik niet tegen. Wie de sterkste nu in mijn klasse is, weet ik eigenlijk niet. De Russinnen zijn altijd wel goed. En ik heb eerder op een paar punten verloren van de Poolse Katarzyna Furmaniak. Zij is niet echt een knokker, maar meer een technisch bokser.”

Hoe bereid je je voor?

„Ik heb verschillende trainingskampen gedaan. Afgelopen week nog tegen een paar Noorse meiden. Zij kwamen voor een week naar Rotterdam. ’s Ochtends deden we veel technische en coördinatietrainingen en ’s middags of ’s avonds gingen we tegen elkaar sparren. Ik heb net als zij in Novotel overnacht, dan hoef ik niet telkens op en neer naar mijn huis in Waddinxveen te rijden. Misschien ga ik morgen nog naar een trainingskamp in Duitsland. Maar als er genoeg goede jongens op mijn boksschool [Van ’t Hof, Rotterdam, red.] zijn, boks ik tegen hen.”

Wat zijn je verbeterpunten?

„Een week voor de EK moet alles wel goed zitten. Mijn enige aandachtspunt is de tweede en derde aanval. Heb ik de eerste aanval ingezet, dan moet ik daarna snel erin en eruit boksen. Dat is het lastigst omdat het veel conditie vergt.”

De internationale boksfederatie schorste in februari de Nederlandse boksbond wegens schending van het competitiereglement. Had die schorsing invloed op je voorbereiding?

„De schorsing duurde uiteindelijk een maand. In die tijd mocht geen enkele Nederlandse bokser internationale wedstrijden boksen. Ik heb drie wedstrijden misgelopen. Of het van invloed is geweest, kan ik terugkijkend niet zeggen, maar ik denk het niet.”

De Europese kampioenschappen zijn een goede graadmeter voor de Olympische Spelen volgend jaar in Londen. Hoe ziet je planning eruit na de EK?

„Drie weken na de EK vindt de Bep van Klaveren Memorial plaats. Daar boks ik voor het eerst in een hogere klasse, de klasse tot 75 kilo. Mijn klasse is namelijk geen olympische klasse, die van 75 kilo wel. Dit betekent dat ik moet aankomen. Hoe ik dat precies ga doen, weet ik nog niet, maar het zullen veel koolhydraten en eiwitten worden denk ik. Wel oppassen dat het gewicht alleen in spiermassa gaat zitten, niet in vet.”

Nouchka Fontijn bokst al in de klasse tot 75 kilo. En namens Nederland mag maar één vrouw zich proberen te kwalificeren. Wie van jullie wordt dat?

„Louis Wijdenbosch, de nieuwe technisch directeur van de boksbond, heeft bepaald dat degene die volgend jaar het beste presteert op de toernooien, in mei 2012 naar de wereldkampioenschappen mag. Dat is hét kwalificatiemoment voor de Olympische Spelen in Londen.”

    • Marleen Luijt