Honkbalzege op gastland Panama

Nederland heeft gisteravond op het WK honkbal gastland Panama verslagen. In Panama Stad won Oranje met 7-3. De Nederlandse ploeg verloor afgelopen week slechts één van de zeven voorrondewedstrijden – tegen Canada – en was al geplaatst voor de kwartfinale.

Ook Canada, Panama, Cuba, Venezuela, Australië en Zuid-Korea zijn al zeker van een plaats bij de laatste acht. De laatste positie is voor titelverdediger Verenigde Staten of Puerto Rico. Het WK kent een gedevalueerd deelnemersveld. De topspelers uit de Amerikaanse Major League doen niet mee in Panama.

Het gastland nam gisteravond tegen Nederland direct in de eerste inning de voorsprong, maar in de tweede sloeg Nederland terug via Sharlon Schoop. In de gelijkmakende slagbeurt kwam het gastland echter opnieuw een run voor. Weer had Oranje meteen een antwoord met punten van Kalian Sams, Shaldimar Daantji, Sidney de Jong en Curt Smith.

Panama scoorde weer een keer zodat het na drie innings 5-3 voor Nederland was. In de zesde inning zorgde Sharlon Schoop voor de 6-3 door de thuisplaat te stelen. In de negende inning werd de eindstand bepaald door Danny Rombley. Hij sloeg een homerun.

Zaterdag leed Nederland zijn eerste nederlaag van het toernooi. Canada won na een tiebreak met 5-4. Nederland had zich vrijdag al verzekerd van een plaats in de volgende ronde door een 7-5 overwinning op de Verenigde Staten.

Tegen Canada nam Nederland in de derde inning een 2-0 voorsprong. De Canadezen vochten zich terug in de wedstrijd en kwamen in de vijfde inning langszij: 2-2. In de zevende inning maakten Nederland en Canada beide één run, maar in de tiebreak ging de ploeg van bondscoach Brian Farley ten onder. Een honkslag van Frostad resulteerde in de elfde inning in de 5-4 overwinning van de Canadezen.

Vrijdagavond maakte Nederland in Aguadulce een sterke indruk tegen de regerend wereldkampioen, de Verenigde Staten. De honkballers begonnen uitstekend aan het duel met de VS en stonden na drie innings al op een comfortabele 7-2 voorsprong. In de slotfase kreeg Nederland het nog even benauwd, maar de Amerikanen kwamen niet verder dan 7-5.

Daarmee behaalde de ploeg van bondscoach Brian Farley de vijfde achtereenvolgende zege in groep 1 tijdens dit WK. En dat was voldoende voor het bereiken van de volgende ronde. (Novum)