Hollande leidt strijd om leiderschap socialisten

Ongeveer 2 miljoen Fransen namen deel aan eerste ‘primaires’ ooit van de Franse socialisten.

François Hollande en Martine Aubry gaan komende zondag onder elkaar uitmaken wie van hen kandidaat wordt voor de Parti Socialiste bij de Franse presidentsverkiezingen in april volgend jaar. Dat blijkt na telling van ruim de helft van de gisteren uitgebrachte stemmen bij de linkse ‘primaires’, voorverkiezingen naar Amerikaans model.

Ongeveer 2 miljoen Fransen namen deel aan de primaires. Deelnemers hoefden geen lid te zijn van de partij, maar moesten wel een charter over linkse waarden ondertekenen en 1 euro betalen als deelname in de kosten. Dat is een primeur voor de Franse politiek. Socialisten spraken gisteren van een eclatant succes en een overwinning van de democratie, terwijl de rechtse UMP van president Sarkozy erop wees dat slechts 4 procent van de stemgerechtigde Fransen deelnam aan deze voorverkiezing.

Met iets meer dan de helft van de stemmen geteld is Hollande met 39 procent de winnaar, maar zijn score is iets lager dan in peilingen was voorspeld. Martine Aubry, algemeen secretaris van de PS en burgemeester van Lille, haalt 30 procent van de stemmen. Grote verrassing is Arnaud Montebourg, die met een zeer links discours tegen globalisering en voor meer protectionisme 17 procent van de stemmen behaalt. De hoge score van Montebourg betekent dat hij een beslissende stem kan hebben in de tweede ronde, bijvoorbeeld door zijn aanhang een stem voor Aubry te adviseren. Dan is Hollande nog helemaal niet zeker van een nominatie voor de presidentsverkiezingen van 2012. (NRC)