Dit is een artikel uit het NRC-archief

Media

‘Het wordt een erg koude winter’

We krijgen een ijskoude winter, volgens weerdeskundigen.
We krijgen een ijskoude winter, volgens weerdeskundigen. Foto sxc.hu

Mensen in Nederland kunnen zich opmaken voor een koudere winter dan normaal. De eerste echte kou wordt begin november verwacht. Dat heeft weerman Dennis Wilt van Meteoconsult vandaag gezegd in het televisieprogramma Eenvandaag.

Ook in het buitenland wordt het waarschijnlijk koud. Zo worden voor Groot-Brittannië temperaturen van -23 graden aangekondigd. Wilt stelt dat dit best wel eens kan gaan gebeuren. Bedrijven en gemeenten zouden zich al voorbereiden op een strenge winter: Rotterdam bestelde een miljoen kilo extra strooizout om tekorten zoals vorig jaar te voorkomen.

De weerman wijst er wel op dat het gaat om langetermijnvoorspellingen. Hoe verder vooruit wordt gekeken, hoe minder betrouwbaar de voorspellingen zijn.