Griekse crisis tast de gezondheidszorg aan

De enorme financiële problemen leiden in Griekenland tot een zware aanslag op de gezondheidszorg en op de gezondheid: meer zelfmoorden en HIV-besmettingen, minder doktersbezoek, problemen met de beschikbaarheid van medicijnen.

Dit is de conclusie van een onderzoek dat vandaag is gepubliceerd door het Britse medische tijdschrift The Lancet. „De ervaringen van Griekenland zijn een waarschuwing voor wat er kan gebeuren als er in een recessie diep wordt gesneden in de gezondheidszorg”, zegt Martin McKee, werkzaam aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine en een van de auteurs van het rapport.

De onderzoekers concluderen dat het aantal zelfmoorden snel toeneemt. Met 17 procent in de periode 2007-2009, nog eens 25 procent meer in 2010, en in de eerste helft van dit jaar alweer 40 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Ook het aantal HIV-besmettingen stijgt snel. Dat is deels het gevolg van bezuinigingen op hulpprogramma’s voor verslaafden en prostituees. Er zijn ook berichten dat drugsgebruikers zich bewust besmetten met het virus om aanspraak te kunnen maken op betere sociale voorzieningen en een hogere uitkering.

De toevoer van medicijnen hapert. Griekenland heeft bij farmaceutische bedrijven forse kortingen afgedwongen. In de staatsgezondheidszorg zijn veel rekeningen onbetaald, of worden leveranciers betaald in overheidsobligaties – waarvan de waarde twijfelachtig is. Het Zwitserse Roche levert een aantal staatsziekenhuizen geen medicijnen tegen kanker meer, en adviseert patiënten die te kopen bij de apotheek. Overigens klagen patiënten dat veel Griekse artsen smeergeld vragen.

Een van de weinige lichtpuntjes, aldus het rapport: er wordt een stuk minder gedronken. (Reuters, AP)