Gezondheid Grieken holt achteruit door crisis

Greek pensioners march in the center of Athens on September 28, 2011 during a protest against further austrity measures, pension cuts and a reduction of the public health system. The head of the European Commission warned on September 28 that the debt crisis posed the biggest challenge to the EU in its history as Greece made a last-gasp pitch to secure vital bailout funds. As a team of international auditors prepared to descend on the Greek capital to determine whether Athens had made enough economic reforms to earn another eight billion euros in loans, fresh falls on European markets highlighted a general scepticism about whether the crisis could be tamed. AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI De Grieken protesteren al maanden tegen de bezuinigingsvoorstellen van de Griekse regering. Foto AP / Louisa Gouliamaki

De enorme financiële problemen leiden in Griekenland tot een zware aanslag op de gezondheidszorg en op de gezondheid: meer zelfmoorden en HIV-besmettingen, minder doktersbezoek, problemen met de beschikbaarheid van medicijnen.

Dit is de conclusie van een onderzoek dat vandaag is gepubliceerd door het Britse medische tijdschrift The Lancet.

“De ervaringen van Griekenland zijn een waarschuwing voor wat er kan gebeuren als er in een recessie diep wordt gesneden in de gezondheidszorg”, zegt Martin McKee, werkzaam aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine en een van de auteurs van het rapport.

De onderzoekers concluderen dat het aantal zelfmoorden snel toeneemt. Met 17 procent in de periode 2007-2009, nog eens 25 procent meer in 2010, en in de eerste helft van dit jaar alweer 40 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Aantal HIV-besmettingen groeit snel

Ook het aantal HIV-besmettingen stijgt snel. Dat is deels het gevolg van bezuinigingen op hulpprogramma’s voor verslaafden en prostituees. Er zijn ook berichten dat drugsgebruikers zich bewust besmetten met het virus om aanspraak te kunnen maken op betere sociale voorzieningen en een hogere uitkering.

De toevoer van medicijnen hapert. Griekenland heeft bij farmaceutische bedrijven forse kortingen afgedwongen. In de staatsgezondheidszorg zijn veel rekeningen onbetaald, of worden leveranciers betaald in overheidsobligaties – waarvan de waarde twijfelachtig is. Het Zwitserse Roche levert een aantal staatsziekenhuizen geen medicijnen tegen kanker meer, en adviseert patiënten die te kopen bij de apotheek. Overigens klagen patiënten dat veel Griekse artsen smeergeld vragen.

Een van de weinige lichtpuntjes, aldus het rapport: er wordt een stuk minder gedronken.

    • een onzer redacteuren