Feilloze Vettel maakt het raceseizoen eentonig

Sebastian Vettel prolongeerde gisteren zijn wereldtitel in de Formule 1. De 24-jarige Duitser had een foutloos seizoen in een superieure wagen. Dat maakte de titelrace saai.

Hij had nooit durven dromen dat hij wereldkampioen zou worden. „Laat staan twee keer”, zei de Duitser Sebastian Vettel gisteren na de Grote Prijs van Japan. „En al helemaal niet dat Michael Schumacher naast me zou komen rijden om zijn duim op te steken. Ik was nog een klein jongetje toen hij al een kampioen was. Dat ik zelf de titel jong zou winnen, leek toen heel ver weg. Het zijn die kleine dingen die dit heel speciaal maken.”

Vettel is de jongste wereldkampioen ooit die zijn titel prolongeerde, en de eerste sinds Fernando Alonso in 2006. Hij schaart zich met zijn ‘dubbel’ in een bijzonder rijtje: Alain Prost, Ayrton Senna en Mika Häkkinen.

„Vettel behoort nu tot de groten”, zei Christian Horner, teambaas van Red Bull, gisteren over zijn pupil. „Het is fenomenaal wat hij op zo’n jonge leeftijd al heeft bereikt.” Horner verwacht dat de 24-jarige Duitser nog beter kan. „Hij streeft naar perfectie en hoe hard hij daarvoor werkt, is wat hem de beste maakt.”

Helmut Marko, de man die Vettel als tiener voor het talententraject vn Red Bull wierf, beaamde dat voor de RTL-camera. Hij ziet het succes van Vettel niet gauw eindigen. „Niet zo lang hij gemotiveerd is en het juiste materiaal heeft. Een van zijn sterkste punten is dat hij presteert wanneer het ertoe doet. Mentaal is hij ongelofelijk sterk. Op zijn zeventiende won hij achttien van de twintig races, maar hij zeurde waarom hij niet alles had gewonnen. Seb was nooit tevreden en wilde altijd het maximale.”

Dat bleek gisteren bij de start van de Grote Prijs van Japan nog steeds het geval. Zijn enig overgebleven concurrent, Jenson Button, kwam beter weg en probeerde binnendoor te steken. Vettel kneep het gaatje dicht en dwong de coureur van McLaren daarbij zelfs van de baan. Hoewel de eerzuchtige Duitser aan een tiende plaats genoeg had, was hij erop gebrand zijn titel in stijl binnen te halen. Dat lukte niet helemaal.

Button bleek niet te houden voor Vettel en zelfs Alonso, dit jaar namens Ferrari toch vaak terug te vinden op het tweede plan, koerste de wereldkampioen voorbij. Zodoende moest Vettel zijn feestje vanaf de laagste podiumtrede vieren: een kleine anticlimax, zoals de hele titelstrijd dit jaar uitliep op een kleine deceptie.

Met vijf wereldkampioenen aan de start beloofde het gevecht om het wereldkampioenschap van 2011 spannend te worden. Maar de contructeurs van Red Bull bleken een superieure wagen te hebben gebouwd en Vettel blaakte na zijn eerste wereldtitel van zelfvertrouwen.

Hij koppelde dit jaar zijn onmiskenbare racetalent aan feilloos teammanagement en won zes van de eerste acht races. Het was telkens een andere concurrent die achter hem finishte, waardoor het halverwege het seizoen al ondenkbaar leek dat hij de leiding in het WK-klassement nog zou afstaan.

Door die eentonigheid verliest de titel iets van zijn glans. Alleen de liefhebber zal het foutloze rijden, zijn toewijding en het soepel opererende Team Red Bull op waarde kunnen schatten. Van een spannende en spectaculaire titelstrijd voor de fan was nooit sprake, rechtstreekse gevechten hoefde Vettel zelden te leveren. Daarvoor was hij vaak gewoon te snel. En als het wel tot een directe confrontatie kwam, was hij niet bij te houden.

„De felicitaties zijn voor Sebastian”, sprak teamgenoot Mark Webber gisteren op het circuit van Suzuka. „Tweevoudig wereldkampioen worden is een puike prestatie.”

Michael Schumacher zei trots te zijn op zijn jonge landgenoot die het hele jaar „exceptioneel” reed. Button vond ook dat Vettel goed werk had geleverd. „Hoe hard we het ook hebben geprobeerd, hij bleef onaantastbaar.”

Dat de wereldtitel voor Vettel een kwestie van tijd was, onderschreef ook de Brit Lewis Hamilton. „We wisten allemaal dat het zou gebeuren, maar zijn seizoen is feilloos. Een dikke felicitatie voor Seb.”