Ergste rellen sinds vertrek Mubarak ‘werpen revolutie terug’

Lichamen van gisteren omgekomen demonstranten in een ziekenhuismortuarium in Kairo. Foto AP

Zeker 24 doden en meer dan tweehonderd gewonden zijn geteld nadat de rook van sektarisch geweld gisteren in Kairo was opgetrokken. “Door deze gebeurtenissen moet de transitie een paar stappen terugdoen”, zei premier Essam Sharaf.

Hij sprak het land gisteravond laat toe op de televisie. Hij zei dat de rellen de machtsoverdracht in het post-Mubaraktijdperk dreigen te frustreren, aldus AP. De uitbarsting van het sektarisch geweld was de hevigste sinds de oproer tegen de verdreven oud-president eind vorig jaar begon.

“In plaats van dat we vooruitgang boeken om een moderne staat met democratische principes op te bouwen, vallen we terug naar het vinden van stabiliteit. En zoeken we weer naar de verborgen handen, uit binnen- en buitenland, die zich mengen in de veiligheid van het land. (…) Ik roep het Egyptische volk op, moslims en christenen, vrouwen en kinderen, jongeren en ouderen, om de eenheid te bewaken.”

Sharafs kabinet kwam vannacht bijeen voor spoedberaad omtrent de rellen. Uiteindelijk werden meer dan duizend ordetroepen en pantserwagens ingezet om het gebouw van de staatstelevisie te bewaken. Een avondklok werd ingesteld tot vanochtend 07.00 uur.

    • Jules Seegers