Dexia onderuit op beurs na hervatting handel

Peoples walk past the logo of Belgian-French financial services group Dexia in Brussels October 10, 2011. Dexia agreed early Monday to the nationalisation of its Belgian banking division and secured state guarantees in a rescue that could pressure other euro zone governments to strengthen their banking sectors. REUTERS/Thierry Roge (BELGIUM - Tags: POLITICS BUSINESS)
Peoples walk past the logo of Belgian-French financial services group Dexia in Brussels October 10, 2011. Dexia agreed early Monday to the nationalisation of its Belgian banking division and secured state guarantees in a rescue that could pressure other euro zone governments to strengthen their banking sectors. REUTERS/Thierry Roge (BELGIUM - Tags: POLITICS BUSINESS) Het aandeel Dexia is vanmiddag gekelderd op de beurzen. Foto Reuters / Thierry Roge

De handel in de noodlijdende Belgisch-Franse bank Dexia is hervat op de Europese beurzen. Het aandeel opende 36 procent in de min naar 0,54 euro.

Vannacht besloten de Franse en Belgische overheden dat Dexia wordt opgesplitst. De Belgische tak van de bank wordt genationaliseerd en de divisie die kredieten levert aan de Franse lokale besturen wordt overgeheveld naar het Franse staatsbedrijf Caisse des Dépots.

België betaalt 4 miljard euro voor de aankoop van Dexia Bank België. Het is nog niet bekend hoeveel de Franse overheid betaalt voor het Franse deel van Dexia. Dexia raakte de afgelopen week in acute geldnood door de Europese schuldencrisis.

Onze redacteur Piet Depuydt over de splitsing:

Net als in 2008, toen Dexia in problemen kwam door de kredietcrisis, stellen België, Frankrijk en Luxemburg zich garant voor de bank. Die waarborg dient als financiering van riskante leningen en onderdelen die worden ondergebracht in een zogeheten bad bank of restbank. De drie overheden leveren 90 miljard euro, waarvan het grootste deel, ruim 60 procent, door de Belgische staat wordt gedragen. De garantie van België komt overeen met 15 procent van het bruto binnenlands product.