Deel 2 in soap 'Robben en de Blessure'

De blessure van Arjen Robben leidde opnieuw tot onenigheid bij de KNVB.

Bert van Marwijk werd kwaad omdat Bayern zei dat Robben te zwaar belast was.

Karl-Heinz Rummenigge had als bestuursvoorzitter van Bayern München nog maar net de kou tussen de Duitse club en de Nederlandse voetbalbond over de blessure van Arjen Robben uit de lucht gehaald, toen Oranje-aanvoerder Mark van Bommel koeltjes opmerkte dat hij weinig zin heeft in een oefenduel met zijn oude club. „Nee, ik speel de wedstrijd tussen Bayern en Nederland (op 22 mei volgend jaar, red.) liever niet”, zei de middenvelder gisteren na de training van Oranje in de Amsterdam Arena. „Het is geen officiële interland en die tellen niet. Maar als iedereen zich af gaat melden hebben we geen elftal.”

De KNVB en Bayern München kwamen na het WK in 2010 hard in aanvaring met elkaar over de vraag wie de verantwoordelijkheid droeg voor de ernstige hamstringblessure van Robben. Beide partijen uitten talloze verwijten in elkaars richting. Bayern München raamde de schade op 11.000 euro per dag en wilde een claim van ruim boven de miljoen euro bij de KNVB neerleggen. Volgens de reglementen van de wereldvoetbalbond FIFA had de club geen recht op een schadevergoeding. De KNVB was van mening dat Bayern Robben had moeten verzekeren.

Beide partijen werden het niet eens en vonden elkaar in een creatieve oplossing. Het Nederlands elftal zal een vriendschappelijke wedstrijd in de Allianz Arena tegen Bayern München spelen. De opbrengst – van naar verwachting één miljoen euro – gaat naar de Duitse club als schadevergoeding. Daarmee gaf de Nederlandse voetbalbond wel het signaal af ook met de affaire in zijn maag te zitten. Robben keerde vorig seizoen terug op het veld en de gemoederen waren weer bedaard.

De oude wonden werden vorige week echter weer opengereten. Opnieuw zorgde een blessure van Robben voor een woordenwisseling tussen de KNVB en Bayern München. De vleugelaanvaller kwam met een blessure aan zijn schaambeen naar Oranje, maar bleek na onderzoek in Nederland een liesbreuk te hebben. Robben werd in aanloop naar de interlands tegen Moldavië en Zweden teruggestuurd naar Duitsland en werd in München geopereerd. Bayern-clubarts Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt liet in een telefonische boodschap weten blij te zijn met de handelswijze van de KNVB.

Bondscoach Bert van Marwijk werd een dag later woedend toen Bayern München liet weten dat Robben bij het Nederlands elftal te zwaar zou zijn belast. Direct na de wedstrijd tegen Moldavië haalde de bondscoach in de Kuip uit naar de Duitse club. „Ze schuiven daar de schuld nu weer in onze schoenen. Ik ben wel klaar met Bayern”, zei hij. „Ik heb het echt helemaal met ze gehad. Ik erger me kapot aan ze. Echt ongelooflijk allemaal. Ik zeg dit op persoonlijke titel. Ook al zou dit mijn baan kosten, ik moet dit kwijt. Dit kan echt niet. Wie weet spelen we die oefenwedstrijd wel gewoon, maar ik heb er nu heel weinig zin in.”

Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB, liet al snel daarop weten dat het duel tussen Bayern München en het Nederlands elftal gewoon door zal gaan. „Ik begrijp de emotie die ontstaat na een wedstrijd”, stelde Van Oostveen. „Maar we hebben op basis van verstand duidelijke afspraken met Bayern München gemaakt. De KNVB respecteert deze afspraken.”

En ook Rummenigge probeerde de zaak vanuit München snel weer te sussen. De oud-voetballer zei dat Van Marwijk het verkeerd moest hebben begrepen. „Wij beschuldigen het Nederlands elftal nergens van. Het is zelfs zo dat wij zeer blij zijn met de wijze waarop de deskundigen bij het Nederlands elftal met Robben zijn omgegaan”, zo stond op de website van de club te lezen. Tussen de KNVB en Bayern München heerst weer vrede, maar aanvoerder Van Bommel liet fijntjes weten dat hij als international weinig opheeft met de ‘compromiswedstrijd’ op 22 mei. „Hier komen we later denk ik nog wel op terug”, zei het lid van de spelersraad van Oranje.

    • Koen Greven