De voorbereiding is ook al 'n feestje

Nederland, Leiden, 10 september 2011 Thema Feest HH. Pashokjes bij Kledingverhuur Hoppezak in Leiden. Dick van Dijk (40) Machiel Siezenga (37) en Gerrit van Dijk (43) huren jacquets voor de promotie op 27 september in Leiden van Frenoloog Machiel Siezenga. Foto: Merlijn Doomernik / Hollandse Hoogte Merlijn Doomernik

Jeroentje de Jong (55) (rechtsboven, links op de foto) en Annemiek de Groot (49) hadden met hun koor een optreden, waarbij ze het lied ‘Mijn orgaan’ (over de menselijke huid) van Karin Bloemen zouden gaan zingen. Wat trek je dan aan? Juist, een naaktpak.

Fotograaf Merlijn Doomernik hing op de drukke zaterdagmiddag 10 september rond bij de Leidse kledingverhuurder Hoppezak, en zette daar feestgangers op de foto. Slechts twee van de veertien mensen die hij aansprak wilden niet meewerken, vertelt hij. „De sfeer was er goed, de meeste mensen komen daar met een positieve aanleiding.”

Zo kwam het drietal Dick van Dijk (40), Machiel Siezenga (37) en Gerrit van Dijk (43) jacquets huren voor een promotie, en haalde Ton van den Berg (57) een smoking op voor een gala ter ere van Leidens Ontzet (3 oktober). Jacolien Kooman (39) gaat verkleed als Cleopatra naar het Stoute Sprookjesbal in de Air in Amsterdam, Bob de Jong (52) ging een popavond presenteren in een Tiroolse outfit. Gosse Offringa (47) en Malou van Hintum (49) komen op de valreep – tien minuten voor sluitingstijd – nog even een outfit huren voor een een jarenzestig-themafeest.

Deze fotoserie hoort bij het project Feest van nrc.next en fotobureau Hollandse Hoogte, in aanloop naar de Dag van de Fotografie op 21 oktober in Amsterdam. Fotografen kregen het thema ‘feest’ om zelf mee aan de slag te gaan: hoe vieren wij Nederlanders feest, hoeveel soorten feestjes kennen wij wel niet, en is het niet elke dag feest?

Doomernik koos voor portretten van feestgangers, vertelt hij, omdat hij portretfotograaf van beroep is, geen documentair fotograaf. „Ik heb nog even zitten denken om clowns op de foto te zetten, maar die zijn niet feestelijk. Die zijn eng.”

Lees meer over de Dag van de Fotografie op 25jaarhh.nl

nrc.nl/inbeeldnu ook verkrijgbaar als gratis app voor de iPad