De iPad-app van Facebook is er (eindelijk)

De iPad-app van Facebook die sinds vandaag beschikbaar is.
De iPad-app van Facebook die sinds vandaag beschikbaar is.

Het was waarschijnlijk een van de apps waar het meest naar uitgekeken werd door iPad-gebruikers: de speciaal voor die tablet gemaakte app van Facebook. Hij is er nu.

Het populaire sociale netwerk beloofde al langere tijd dat een applicatie geoptimaliseerd voor de Apple-tablet eraan zou komen. Het duurde echter een stuk langer dan verwacht voordat het zover was. Al voor de zomer werd toegezegd dat hij er “binnen enkele weken” zou zijn, maar daar kwam niets van terecht.

Waarom duurde het dan zo lang? Vooral omdat Facebook en Apple veel om de tafel zaten. De giganten hebben elkaar nodig: Facebook wil de gebruikers nog meer tijd laten besteden op het netwerk, Apple wil de honderden miljoenen Facebook-gebruikers aan de iPad-tablet binden (en een Facebook-app geoptimaliseerd voor de concurrerende Android-tablets is er nog niet). Maar de twee kregen onenigheid over de integratie van Ping, de sociale muziekservice die Apple vorig jaar introduceerde. Sindsdien komen gezamenlijke projecten lastig van de grond, stelt The New York Times.

Volgens Facebook zelf liet de app lang op zich wachten omdat ze al erg tevreden waren met de webversie die op de iPad te bekijken is. “We willen een app bouwen die de voordelen van het touchscreen, foto’s en chatten optimaal benut,” zei Brett Taylor, hoofd technologie bij Facebook, eerder. En daar ging tijd in zitten.

De iPad-versie van Facebook toont foto’s over het hele scherm, laat je Facebook-spelletjes spelen en heeft verbeterde navigatie. Ook chatten is mogelijk binnen de app. Bovendien kun je je gps-locatie direct delen en vanuit de app foto’s en filmpjes maken en plaatsen.

Je kunt de app hier downloaden.