Cohen: zittend minister niet naar Raad van State

Leden van een zittend kabinet moeten niet overstappen naar de Raad van State. De PvdA dient deze week een motie in met woorden van die strekking, zei fractievoorzitter Job Cohen gisteren in televisieprogramma Buitenhof.

„Het is de slager die zijn eigen vlees gaat keuren”, zei Cohen over de hardnekkige geruchten dat huidig minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken (CDA) dé kandidaat is om Herman Tjeenk Willink op te volgen als vicepresident van de Raad van State. De Raad van State adviseert de regering over wetsvoorstellen en is tevens de hoogste bestuursrechter van het land. Cohen zei: „Daar moet je niet bij zitten als je zelf ook verantwoordelijk bent voor de wetten die je hebt ingediend.”

De kwestie van de opvolging van Tjeenk Willink speelt al maanden binnen het kabinet. Premier Rutte zei voor het zomerreces dat de advertentie voor de vacature zou verschijnen, maar die is nog steeds niet gepubliceerd. Vorige week werd gezegd dat de advertentie er „binnen enkele weken” zou komen.

Op hoeveel steun het voorstel van de PvdA kan rekenen, is onduidelijk. De SP is in elk geval voor, en vindt dat de hele benoemingsprocedure openbaar zou moeten. „Rutte laat zien dat hij de procedure niet in de hand heeft”, zegt SP-Kamerlid Van Raak. Andere partijen willen eerst de tekst van de motie zien, voor ze zich erover uitlaten, al heeft onder andere D66 wel kritiek op de huidige procedure. De VVD sprak in De Telegraaf over bemoeizucht van Cohen. PVV-Kamerlid André Elissen noemde de motie vanmorgen „oppositionele stemmingmakerij” tegen het kabinet.

Het advies aan Cohen: luister goed naar jezelf: In Het Nieuws, pagina 4-5

Haal het bestuursrecht uit de Raad van State: Opinie, pagina 14