Cijfers ASML trappen derde kwartaal af

Chipfabrikant ASML presenteert deze week als eerste grote bedrijf de cijfers over het derde kwartaal. Een economische graadmeter.

Het was een topjaar voor chipmachinefabrikant ASML uit Veldhoven. Na de financiële crisis en het rampjaar 2009, draaide het bedrijf in 2010 het beste jaar uit zijn bestaan. In het vierde kwartaal van dat jaar bedroeg de omzet 4,5 miljard, tegen een omzet van 1,6 miljard in 2009. Cijfers die de malaise van het jaar daarvoor deed verbleken. Toen lag het bedrijf nagenoeg stil lag en werden er op grote schaal mensen ontslagen.

Het jaar er na was het jaar van de verdere opmars van de smartphone en de iPad, naast de toenemende vraag naar andere elektronica. Het bedrijf profiteerde daarvan. De onderneming nam in 2010 2.000 nieuwe mensen aan, zowel in vaste dienst als op basis van flexcontracten.

Maar beleggers waren begin dit jaar al niet zo onder de indruk van omzetcijfers, die afgelopen januari bij de presentatie van de vierde kwartaalcijfers over 2010 werden gepresenteerd. ASML leverde die maand 7 procent in omdat het de verwachting was dat het bedrijf op dat moment de piek al had bereikt en daarna alleen nog maar zou kunnen terugvallen.

Aanstaande woensdag presenteert ASML de cijfers over het derde kwartaal en voorspellingen van beursanalisten zijn wisselend. ASML zet, als belangrijkste marktleider in de markt van chipmakers, de trend voor de verwachtingen van dit en volgend jaar.

Afgelopen juni, bij de presentatie van de resultaten over het tweede kwartaal, bleek al een terugval in de orderportefeuille. Maar volgens bestuursvoorzitter Eric Meurice zou de instabiliteit in de sector niet langer dan een half jaar duren. Klanten waren weliswaar voorzichtiger geworden met het plaatsen van orders, maar er waren geen signalen dat zij ook inteerden op hun eigen productiecapaciteit.

Toch verlaagde Rabo Securities in september zijn advies voor aandelen ASML van ‘hold’ naar ‘reduce’ omdat het aantal orders zeker tot begin 2012 zou dalen door het verslechterende economische klimaat. Elders in de branche gaat het volgens Rabo ook niet goed en een groot aantal klanten zou grote voorraden in hun productieproces aanhouden. Het advies van Rabo volgde op een analyse van SNS Securities. SNS verhoogde in juni juist het advies voor ASML van ‘accumulate’ naar ‘buy’, omdat het aandeel het voorlopige dieptepunt waarschijnlijk had bereikt.

De verkoop van pc’s is in Europa en de VS is ingezakt. Die van tablets en smartphones stijgt weliswaar, maar of dat voldoende is om de omzetten op de chipmarkt overeind te houden, blijkt woensdag als ASML de kwartaalcijfers presenteert.

De Europese aandelenmarkt leverde in het derde kwartaal bijna 13 procent in en de aanhoudende eurocrisis zal gevolgen hebben voor zowel de bedrijfswinsten en het investeringsvermogen enerzijds als het consumentenvertrouwen anderzijds. Dat kan een deuk betekenen voor de verkoopcijfers van elektronica, zoals smartphones en tabloids.

Deze week staat de beurs in het teken van cijfers over het derde kwartaal van zowel grote beursgenoteerde bedrijven als de cijfers over consumentenvertrouwen in een aantal Europese lidstaten. In Duitsland worden vandaag de jongste cijfers bekend gemaakt van zowel de industriële omzet als het aantal faillissementen in juli. Frankrijk presenteert cijfers over het producentenvertrouwen. Daarnaast maakt Frankrijk zich morgen op voor een door de vijf grootste vakbonden georganiseerde nationale protestdag tegen de voorgenomen bezuinigingen, ook een gevolg van de Eurocrisis.

ASML is het eerste grote bedrijf dat met derdekwartaalcijfers de huidige economische situatie zal markeren. Daarna volgen marktleiders als onder meer Philips, TomTom, AkzoNobel, KPN, Heineken, Nutreco en uitzendorganisatie Randstad. Veel bedrijven zagen een jaar geleden hun orderportefeuille weer groeien. Net als ASML hebben bedrijven tijdens de financiële crisis fors gesaneerd op vooral personeels- en productiekosten. De komende weken moet blijken of die stijgende lijn doorzet, ondanks stijgende werkeloosheid, de Eurocrisis en wankelende monetaire stabiliteit in Europa. De bedrijfscijfers zullen met argusogen door de financiële buitenwacht bekeken worden