Cameron haalt hard uit naar leiders eurolanden

De leiders van de eurolanden moeten hun gezamenlijke verantwoordelijkheid nemen en besluitvaardig zijn om een verdere economische ramp te voorkomen. Dat heeft de Britse premier David Cameron vanochtend gezegd in een interview met de Financial Times.

„De wereldeconomie verkeert in een onzekere situatie. De eurozone draagt steeds meer bij aan die onzekerheid en dat gebrek aan vertrouwen”, zegt Cameron. „Of je zorgt dat de eurozone goed werkt, of je ziet onder ogen dat het een mogelijke mislukking is.”

Zijn uitspraken tekenen de groeiende frustratie in het Verenigd Koninkrijk over de manier waarop de eurolanden optreden. De Britten signaleren een gebrek aan leiderschap en een gewoonte om „te weinig, te laat” te doen. Gisteren kwamen de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Sarkozy overeen dat ze uiterlijk eind deze maand nieuwe voorstellen presenteren om de eurocrisis aan te pakken.

De eurocrisis dreigt ook negatieve gevolgen te hebben voor de Britse economie; 40 procent van de Britse export gaat naar de eurolanden. Vorige week waarschuwde minister van Financiën George Osborne op het partijcongres van de Conservatieven al dat het Verenigd Koninkrijk „niet immuun is voor deze instabiliteit”. „De oplossing van de eurocrisis is het belangrijkste dat de Britse economie deze herfst kan overkomen”, aldus Osborne.

Cameron zegt in het interview met de Financial Times dat dat de reden is dat de Britten „moeten blijven aandringen” op een oplossing. Tegelijkertijd erkende hij dat het „hun munteenheid is, hun kwestie”. „Zij moeten de beslissende stappen zetten.”

Maar de tijd dringt, signaleert Cameron. Hij riep op om wat betreft het Europees noodfonds een „big bazooka approach” te gebruiken. Dat is een verwijzing naar de term die de voormalig Amerikaans minister van Financiën Hank Paulson gebruikte toen hij in de herfst van 2008 650 miljard dollar in de economie pompte om de markten te kalmeren.

Cameron ziet voor zich dat het kapitaal van het noodfonds wordt verhoogd van de huidige 440 miljard euro naar 1.500 miljard, waardoor herkapitalisatie van banken kan worden gegarandeerd.

Hij riep verder het Internationaal Monetair Fonds op de euroleiders actiever te benaderen en hen in strenge bewoordingen te wijzen op de gevolgen van verdere uitvluchten.

De Franse president Sarkozy onderstreepte gisteren na zijn ontmoeting met bondskanselier Merkel in Berlijn dat zij het „volledig met elkaar eens” zijn over de versterking van het eigen kapitaal van Europese banken. Maar zij verschillen hierover wel degelijk van mening. Frankrijk wil het euronoodfonds gebruiken, Duitsland wijst dat af. Deze miljardenpot is daarvoor niet is bedoeld.

Merkozy’s totaalpakket: pagina 29