Bomaanslag verijdeld in Berlijn

Op het station van Berlijn werden vandaag explosieven aangetroffen die tot ontploffing waren gekomen als ze niet waren gevonden.
Op het station van Berlijn werden vandaag explosieven aangetroffen die tot ontploffing waren gekomen als ze niet waren gevonden. Foto AP / Michael Sohn

Het Berlijnse hoofdstation is vandaag ontsnapt aan een aanslag met een brandbom. Medewerkers van de spoorwegen troffen flessen met een brandbare vloeistof aan bij een tunnel op zo’n honderd meter van het perron.

Eerder vandaag explodeerde zo’n bom bij een hogesnelheidslijn ten westen van de stad. Er was wel materiële schade, maar er vielen geen slachtoffers. Een onbekende linkse groepering eiste die aanslag op en zei dat het een reactie was op de rol van Duitsland in Afghanistan.

De op het station gevonden flessen waren aan elkaar gebonden en verbonden met een ontsteking, zei een politiewoordvoerster. Ze zouden op korte termijn tot ontploffing zijn gebracht als ze niet waren gevonden, voegde ze daaraan toe. De medewerkers die erop stuitten alarmeerden de politie.