Birma zegt politieke gevangenen vrij te laten

De Birmese regering zal in de komende dagen een aantal politieke gevangenen vrijlaten. Dat heeft Shwe Mann, een van de hoogste vertegenwoordigers van het regime, gezegd in een gesprek met de Noorse publieke omroep NRK.

Ook andere regeringsfunctionarissen hebben, anoniem, tegen media gezegd dat er de komende dagen een amnestie voor politieke gevangenen komt. Een van hen zei tegen persbureau AFP dat dat zal gebeuren voor het bezoek van president Thein Sein aan India, vanaf woensdag. Wie zullen worden vrijgelaten en om hoeveel gedetineerden het gaat, is nog onbekend. Birma telt ruim 2.000 politieke gevangenen.

Als de amnestie doorgaat en de meeste gevangenen vrijkomen, is dat een enorme stap voor de Birmese regering in de richting van democratisering. Het vrijlaten van politieke gevangenen is de belangrijkste voorwaarde van westerse landen aan Birma in het overleg over het opheffen van de economische sancties tegen het land. Ook voor de oppositie in ballingschap is vrijlating van politieke gevangenen de belangrijkste eis.

De laatste maanden gaven al meer positieve ontwikkelingen te zien. Zo kondigde Thein Sein onlangs aan dat de bouw van een megastuwdam door Chinese bedrijven wordt afgeblazen, omdat inwoners ertegen zijn. Sinds een paar weken kunnen Birmezen websites bezoeken van buitenlandse media als BBC, Voice of America en Democratic Voice of Burma, die voorheen werden geblokkeerd. En de regering ging in gesprek met oppositieleider Aung San Suu Kyi.

De hervormingen komen een klein jaar na de eerste Birmese verkiezingen in 20 jaar, die formeel het einde van de militaire junta inluidden. Westerse landen deden die verkiezingen af als een farce, bedoeld om de legerleiders in burgerkleding aan de macht te houden. Toch lijkt het erop dat er werkelijk iets verbetert. Denktank International Crisis Group constateerde twee weken geleden dat er „grote veranderingen plaatsvinden”.