Biografieën Steve Jobs verschijnen deze maand

Een dag na Steve Jobs’ dood werd bekend dat er deze maand twee Jobs-biografieën zullen verschijnen.

Het boek was al bijna klaar; het zou op 21 november verschijnen, maar Steve Jobs, de Jobs-biografie van Walter Isaacson is een maand vervroegd en verschijnt nu 24 oktober. De biografie was het initiatief van het onderwerp zelf. Jobs wilde, naar eigen zeggen, dat zijn kinderen hem beter zouden leren kennen: „Ik ben er niet altijd voor hen geweest en ik wil dat ze begrijpen waarom, en wat ik gedaan heb.”

Dat het boek met Jobs’ toestemming is geschreven, betekent niet dat hij invloed wilde uitoefenen op de inhoud. Het boek is gebaseerd op interviews die Isaacson met hem had, en met vele collega’s en concurrenten.

Niemand heeft zich ingehouden, aldus de berichten van uitgever Simon & Schuster: ‘Jobs kon zijn medewerkers tot waanzin drijven, maar zijn persoonlijkheid en zijn producten maakten deel uit van een integraal systeem, net als de hardware en software van Apple.’

Een necrologie van de biograaf verschijnt in het volgende nummer van Time Magazine.

Simon & Schuster is niet de enige uitgeverij die haast maakt met zijn Jobs-gerelateerde uitgaven. De strip-uitgever Bluewater was al bezig met een biografie in stripvorm: Steve Jobs: Co-founder of Apple. De strip is door de uitgeverij onmiddellijk als eBook verkrijgbaar gemaakt: de papieren versie komt deze maand, conform het aanvankelijke plan.

Bluewater heeft aangekondigd een deel van de royalty’s over te maken aan de Amerikaanse kankerbestrijding. ‘Het is verbazend dat er zoveel tijd overheen is gegaan voordat er een goede, evenwichtige biografie over hem is verschenen,’ aldus de uitgever, die daarmee de verwachtingen voor het 32 pagina’s ‘dikke’ boek danig opschroeft. (NRC)