Behalve websites maakt NRC natuurlijk ook kranten

Maar ook de krant willen we binnenkort als website gaan publiceren. Het is de bedoeling dat de complete inhoud van NRC Handelsblad ook online beschikbaar komt. Niet als replica van de krant, zoals we nu al doen met onze apps en digitale editie, maar als een volwaardige en gebruiksvriendelijke website. We zitten vol ideeën hoe we de artikelen uit de krant op een innovatieve manier online zouden willen brengen.

Niet dupliceren maar innoveren

Voor de digitale versies die we nu uitbrengen geldt doorgaans dat we zo natuurgetrouw mogelijke digitale kopieën van onze gedrukte edities maken, en daar waar mogelijk een geautomatiseerd snufje gebruiksgemak aan toevoegen. Daar bewijzen we steeds meer mensen een (betaalde) dienst mee. Maar vaak zou het nog veel beter zijn als we iets proberen te publiceren wat niet is aangepast voor het web, maar wat er speciaal voor is gemaakt.

De voordelen van het web

Het meest voor de hand liggende voordeel zou zijn dat artikelen uitgebreid kunnen worden met links, filmpjes, kaarten en andere interactieve elementen. Voorlopig zal dat nog gebeuren zonder dat er veel redactioneel ingrijpen aan te pas komt. Maar het is zeker de bedoeling de site zo in te richten dat artikelen speciaal voor het web geredigeerd of verrijkt kunnen gaan worden.

Een nog wel groter voordeel van op deze manier publiceren is dat de artikelen uit de krant veel makkelijker te delen zijn. Als je nu ‘s-middags in de trein op je telefoon een artikel uit de digitale editie leest kun je er bijvoorbeeld wel over twitteren, maar er is geen URL waar je makkelijk naar kunt verwijzen. Dat kan wel door deze nieuwe website, waar elk artikel uit de krant een eigen pagina en adres heeft. Je zou een e-mail met een link kunnen sturen om je collega te wijzen op een niet te missen analyse, een link plaatsen op je Tumblr-blog, Fokke en Sukke ook leuk vinden met Facebook. Of een lang achtergrondartikel bewaren om later te lezen met Instapaper of Read It Later. Misschien zelfs deelnemen aan een discussie onder een opiniestuk.

Het is een logische stap om ons archief ook zo snel mogelijk naar deze site te verplaatsen, zodat er één plek is waar je alles uit NRC Handelsblad makkelijk kunt vinden en delen.

Wil je de filmbijlage even aangeven?

Deze nieuwe website gaat nrchandelsblad.nl heten en wordt gepubliceerd naast het gratis nrc.nl. De nieuwe site zal in eerste instantie vrij toegankelijk zijn voor alle digitale abonnees en voor alle abonnees van het papieren NRC Handelsblad. In de toekomst willen we er ook gaan experimenteren met betaalde toegang per artikel en een manier introduceren waarop artikelen gedeeld kunnen worden met niet-abonnees. Liefst net zo makkelijk als dat je nu een stuk van de papieren krant over de keukentafel naar je ontbijtgenoot schuift.

Al deze plannen zullen nog niet meteen gerealiseerd kunnen worden. We beginnen met dit jaar nog een eerste versie online te zetten, waarin steeds per dag alle artikelen uit de krant te vinden zijn. Die beta-versie zullen we daarna stapsgewijs verder gaan ontwikkelen.

Overigens is het zeker de bedoeling dat de komende jaren NRC Handelsblad ook nog op papier gedrukt blijft worden.

Heb je ideeën over of suggesties op onze plannen? Laat dan hieronder een reactie achter.

    • Koen Smeets