Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Al Qaeda Jemen bevestigt dood van geestelijk leider Awlaki

Al-Awlaki in november vorig jaar in een videoboodschap op jihadistische sites.
Al-Awlaki in november vorig jaar in een videoboodschap op jihadistische sites. Foto AP

De Jemenitische Al-Qaeda-tak heeft vandaag bevestigd dat Anwar al-Awlaki, de geestelijk leider van Al-Qaeda-op-het-Arabische-Schiereiland, tien dagen geleden is omgekomen. De terreurorganisatie sprak zich tot vandaag niet uit over zijn dood.

De 40-jarige Awlaki, die een Amerikaans staatsburger was, stond bekend als de ‘huisideoloog’ van Al-Qaeda in Jemen. Hoewel zijn verblijfplaats onbekend is, werd al lange tijd vermoed dat hij zich ergens in het zuiden van Jemen schuilhield. Een deel van zuid-Jemen staat onder controle van Al-Qaeda-op-het-Arabische-Schiereiland. Awlaki “verschaft de theoretische onderbouwing van de terreur tegen buitenlandse en binnenlandse doelen,” zo schreef NRC Handelsblad eerder.

Eind september werd de dood van Awlaki gemeld door het Jemenitische ministerie van Defensie. Hij kwam bij een Amerikaanse luchtaanval, uitgevoerd door een onbemand vliegtuig, om het leven. Ook Samir Khan, samensteller van het invloedrijke Engelstalige Al-Qaedamagazine Inspire, werd bij de aanslag gedood.