Aanval fundamentalisten op tv-zender in Tunesië

De Tunesische politie heeft gisteren tientallen moslimfundamentalisten opgepakt die probeerden het kantoor van een liberaal televisiestation in brand te steken in de hoofdstad Tunis. De betogers waren boos omdat de tv-zender de Iraanse film ‘Persepolis’ had uitgezonden. De film gaat over het leven voor en na de Islamitische Revolutie in Iran van 1979 en is kritisch over de revolutie en het Iraanse regime.

De politie kon de aanval van zo’n driehonderd moslimfundamentalisten op het kantoor van Nessma voorkomen door een blokkade op te werpen. De directeur van Nessma, Nabil Karoui, zei gisteren dat hij sinds de vertoning van ‘Persepolis’ op vrijdagavond doodsbedreigingen heeft ontvangen. „Wij zullen ons niet laten intimideren en de films blijven uitzenden die we willen”, zei Karoui. „We hebben geen dictatuur uit het zadel geworpen om er een nieuwe voor terug te krijgen.”

De aanval op het kantoor van de tv-zender kwam een dag nadat ongeveer tweehonderd moslimfundamentalisten een universiteit in de Tunesische stad Sousse bestormden. Ze waren boos dat de universiteit studenten met een gezichtssluier niet zou willen inschrijven.

De spanningen nemen toe in Tunesië in de aanloop naar de verkiezingen later deze maand voor een vergadering die een nieuwe grondwet moet opstellen. Het zijn de eerste verkiezingen in Tunesië sinds de val van president Ben Ali in januari. Onder zijn bewind werd het seculiere karakter van het land met alle mogelijke middelen beschermd en werden islamitische partijen fel bestreden. Nu hij weg is, winnen moslimfundamentalisten aan invloed en laten zij zich steeds vaker horen. De verwachting is dat de moslimfundamentalistische partij Ennahda op 23 oktober de meeste stemmen zal krijgen. (AP, Reuters, AFP)