Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Zeker 19 doden bij religieuze rellen in Kairo’

Caption: Egyptian Christians damage a car during clashes with Egyptian soldiers and riot police during a protest against an attack on a church in southern Egypt, in Cairo October 9, 2011. Nineteen people were killed in Cairo on Sunday when Christians, some carrying crosses and pictures of Jesus, clashed with military police, medical and security sources said, in the latest sectarian flare-up in a country in political turmoil. REUTERS/Mohamed Abd El-Ghany (EGYPT - Tags: CIVIL UNREST POLITICS RELIGION MILITARY CRIME LAW)
Caption: Egyptian Christians damage a car during clashes with Egyptian soldiers and riot police during a protest against an attack on a church in southern Egypt, in Cairo October 9, 2011. Nineteen people were killed in Cairo on Sunday when Christians, some carrying crosses and pictures of Jesus, clashed with military police, medical and security sources said, in the latest sectarian flare-up in a country in political turmoil. REUTERS/Mohamed Abd El-Ghany (EGYPT - Tags: CIVIL UNREST POLITICS RELIGION MILITARY CRIME LAW) Koptische christenen vernielen een auto in Kairo. Foto Reuters / Mohamed Abd El-Ghany

Bij de rellen die eerder vandaag losbarstten in de Egyptische hoofdstad Kairo zijn zeker negentien mensen omgekomen. Ruim 150 mensen zouden gewond geraakt zijn bij botsingen tussen Koptische christenen en het leger.

Dat meldt persbureau Reuters. Het is onduidelijk wie de slachtoffers zijn, eerder vanavond maakten Egyptische media melding van drie soldaten die doodgeschoten waren bij de onlusten.

Volgens ooggetuigen raapten sommige mensen wapens op van soldaten en gebruikten deze om te vechten tegen het leger, meldt persbureau AP.

Duizenden mensen, christenen en moslims, zouden betrokken zijn bij de gevechten. Hierbij werden met brandbommen, stenen en flessen gegooid naar elkaar en naar het leger (beelden). Zeker duizend veiligheidstroepen zijn ingezet in de stad vanwege de onlusten. De demonstratie van de Kopten begon volgens eigen zeggen vreedzaam totdat gewapende mannen hen aanvielen.

De Kopten demonstreerden tegen het aanhoudende geweld tegen de religieuze minderheid. De bevolkingsgroep maakt tien procent van de Egyptische bevolking uit en ondervinden regelmatig discriminatie en intimidatie in het overwegend islamitische land. Het geweld keerde zich waarschijnlijk tegen het leger, omdat deze faalt in het beschermen van de religieuze minderheid.

Spanningen tussen moslims en christenen komen regelmatig tot een gewelddadige uitbarsting, vertelde buitenlandredacteur Carolien Roelants van NRC Handelsblad eerder vanavond. Ondanks de verzoenende woorden die bij de revolutie in februari werden uitgesproken. Roelants:

“Het geweld tussen christenen en moslims in Egypte is na de revolutie in februari niet opgehouden. Toen spraken de demonstranten en de militaire raad nog verzoenend over de relatie tussen de twee groepen, maar de oude omstandigheden in het land zijn teruggekeerd. Het geweld is vooral afkomstig uit de lagere lagen van de bevolking, niet de middenklasse die demonstreerden tegen de voormalige president Hosni Mubarak.”