‘Vliegveld Gaddafi-bolwerk Bani Walid ingenomen’

Caption: A National Transitional Council (NTC) fighter lights up a cigarette while holding his assault rifle by the trigger during a lull in the fighting at the front line in Bani Walid October 8, 2011.AFP PHOTO / MARCO LONGARI
Caption: A National Transitional Council (NTC) fighter lights up a cigarette while holding his assault rifle by the trigger during a lull in the fighting at the front line in Bani Walid October 8, 2011.AFP PHOTO / MARCO LONGARI Een strijder van de nieuwe Libische regering steekt een sigaret aan, tussen de gevechten rond Bani Walid door. Foto AFP / Marco Longari

Troepen van het nieuwe Libische regime hebben vanmiddag de luchthaven van Bani Walid ingenomen.

Dat heeft commandant Younes Moussa, de leider van de Nationale Overgangsraad (NTC) in dit gebied, laten weten aan persbureau AFP. Sinds begin september hebben de troepen het bolwerk van de gevluchte Libische leider Moammar Gaddafi, 170 kilometer ten zuidoosten van Tripoli, omsingeld.

Het vliegveld:


Grotere kaart weergeven

Volgens Moussa vonden er zware gevechten plaats met aanhangers van Gaddafi, waarbij enkelen werden gevangen genomen. Onderstaand filmpje zou mogelijk gearresteerde loyalisten van het regime van Gaddafi laten zien:

Sirte bijna ingenomen

Vanmiddag werd bekend dat de geboorteplaats van Gaddafi, Sirte, bijna in z’n geheel veroverd is door strijders van de Libische overgangsregering. Naar eigen zeggen hebben zij alleen het centrale plein in de stad nog niet ingenomen om burgers de mogelijkheid geven te vluchten uit de stad.

Sirte is een strategische plaats omdat het de laatste grootste stad is die nog in handen was van troepen en aanhangers van Gaddafi. Het is echter onwaarschijnlijk dat Gaddafi zich ergens in de stad verschanst, waar hij zich wel zou bevinden is onduidelijk.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld