Video: Occupy Wall Street - een beweging, maar ook een gemeenschap

Caption: An Occupy Wall Street protester marches up Broadway in New York City, October 5, 2011. Protesters, who have staged demonstrations about the power of the financial industry and other issues and who have camped in Zuccotti Park near Wall street for nearly three weeks were joined by hundreds of Union members in a march and demonstration through lower Manhattan. Picture taken October 5, 2011. To match Insight story WALLSTREET-PROTESTS/HISTORY REUTERS/Mike Segar (UNITED STATES - Tags: BUSINESS CIVIL UNREST POLITICS)
Caption: An Occupy Wall Street protester marches up Broadway in New York City, October 5, 2011. Protesters, who have staged demonstrations about the power of the financial industry and other issues and who have camped in Zuccotti Park near Wall street for nearly three weeks were joined by hundreds of Union members in a march and demonstration through lower Manhattan. Picture taken October 5, 2011. To match Insight story WALLSTREET-PROTESTS/HISTORY REUTERS/Mike Segar (UNITED STATES - Tags: BUSINESS CIVIL UNREST POLITICS) Een demonstrant van de 'Occupy Wall Street Movement' op Broadway, New York afgelopen woensdag. Foto Reuters / Mike Segar

De ‘Occupy Wall Street Movement’ groeit al weken. De demonstranten die op Wall Street protesteren krijgen steeds meer aandacht in binnen- en buitenland.

De mannen en vrouwen in New York, maar ook in Los Angeles, demonstreren onder andere tegen de hoge werkloosheid in de Verenigde Staten, de gedwongen verkoop van huizen en de reddingsplannen waarmee in 2008 veel Amerikaanse banken overeind werden gehouden.

In het filmpje hieronder, dat vier dagen geleden verscheen, is te zien dat de demonstranten op Wall Street inmiddels zijn uitgegroeid tot een heuse gemeenschap, met grote gelijkenissen met de demonstrerende mensenmassa’s op het Tahrir-plein in Kairo eerder dit jaar.