Vettel wereldkampioen Formule 1 - Button wint Grand Prix Japan

Vettel vanochtend in actie op het circuit van Suzuka. Foto Reuters / Lee Jae-Won

Sebastian Vettel is wereldkampioen geworden in de Formule 1. De Duitse coureur werd vanochtend derde bij de Grand Prix van Japan. Jenson Button was op het circuit van Suzuka de snelste.

Het is voor Vettel zijn tweede opeenvolgende wereldtitel. De 24-jarige coureur van Red Bull is daardoor de jongste dubbelvoudige wereldkampioen ooit. Hij startte vanochtend voor de twaalfde keer dit jaar vanaf pole position. Door zijn derde plaats heeft hij nu een voorsprong van 114 punten op Button.

Onze redacteur Jules Seegers, die voor NRC Handelsblad over Formule 1 schrijft, zegt dat Vettel zijn wereldtitel te danken heeft aan zijn “superieure wagen” en “grote talent”:

“Red Bull was simpelweg het sterkst. Zowel qua auto die ze gebouwd hebben als teamwork dat Vettel aan zoveel zeges en pole positions hielp. De Duitser koppelde een superieure wagen aan zijn grote talent en ging zo al vroeg in het seizoen onbedreigd op titelprolongatie af. Hij reed vrijwel elke race foutloos naar het podium, terwijl het anderzijds nooit dezelfde concurrent was die hem constant bedreigde. Zo sla je al snel een groot gat. Dat de behoudend rijdende Button het minst ver verwijderd bleef, zegt veel. Een snelheidsduivel als Hamilton maakte zelf veel te veel fouten en Alonso had het materiaal niet om echt een gooi te doen naar de titel. Al met al een eentonig en soms zelfs saai verloop van de titelstrijd die met vijf wereldkampioenen aan de start toch veelbelovend leek.”

Voor Button was zijn overwinning op Suzuka de derde keer dat hij dit jaar een Grand Prix won. Fernando Alonso (Ferrari) kwam als tweede over de finish.

Een emotionele Vettel had op de persconferentie na afloop moeite om de juiste woorden te vinden, maar bedankte al zijn collega’s bij Red Bull voor een “fantastisch jaar”. “Ik ben iedereen in het team zo dankbaar die dag in, dag uit voor mij hebben gewerkt. Het was niet makkelijk, maar we hebben het geflikt.”

    • Pim van den Dool