Van Avermaet de sterkste in Parijs-Tours

Wielrenner Greg van Avermaet is winnaar geworden van de 105e editie van Parijs-Tours. De 26-jarige voor BMC koersende Belg reed samen met Marco Marcato naar de finish, maar klopte de Italiaan van Vacansoleil na 230 kilometer in de sprint.

De Deen Kasper Klostergaard, rijdend voor Saxo Bank, eindigde als derde. Roy Curvers (Skil-Shimano) was de beste Nederlander op de negende plaats, meldt persbureau Novum.

Van Avermaet en Marcato sprongen op enkele kilometers van de streep weg uit een omvangrijke kopgroep, die het peloton, met daarin onder meer de winnaar van vorig jaar Oscar Freire, ruim een minuut voorbleef.

De koers werd geopend met een lange vluchtpoging van Will Clarke (Leopard), David Boucher (Omega), Sébastien Delfosse (Landbouwkrediet), Rubens Bertogliati (Team Type 1) en Jurgen Van Goolen (Veranda’s Willems - Accent). De aanvallers kregen een maximale voorsprong van elf minuten.

In het peloton zorgden de ploegen van de sprinters er echter voor dat het verschil snel werd teruggebracht en met nog ongeveer vijftig kilometer te gaan strandde de poging van het vijftal. Een chaotische finale volgde, waarin 21 renners zich af wisten te scheiden. In die kopgroep bevonden zich ook Curvers, Maarten Tjallingii (Rabobank) en Bert-Jan Lindeman (Vacansoleil).

De leiders hielden op de laatste klimmetjes stand, ondanks verscheidde pogingen vanuit de hoofdmacht. Vooraan opende de Fransman Arnaud Gerard (FDJ) de aanval, maar hij werd op zeven kilometer gepasseerd door Van Avermaet en Marcato. De twee werkten goed samen en hielden de achtervolgers achter zich, waarna de Belg de klus klaarde.

    • Hans Klis