Aubry en Hollande gaan tweede ronde in voor kandidaatschap Franse presidentsverkiezingen

Wordt het volgende week Francois Hollande (L) of Martine Aubry die het volgend jaar opnemen tegen de huidige president Nicolas Sarkozy? Foto AFP / Miguel Medina

Het ziet ernaar uit dat François Hollande en Martine Aubry volgende week zondag gaan strijden om de kandidaat te worden van de Parti Socialiste in de Franse presidentsverkiezingen in 2012.

Hollande behaalt naar verwachting 39 procent van de 1,3 miljoen stemmen die tot nu toe geteld zijn. Aubry stond om op 31 procent. In totaal zijn bijna 1,7 miljoen mensen naar de stembus gegaan, meldt Reuters.

Dit aantal is fors meer dan de miljoen kiezers die de PS zichzelf als doel had gesteld om te kunnen spreken van een succes, laat onze correspondent Dirk Vandenberghe weten vanuit Frankrijk.

Vandaag mochten alle Fransen stemmen op de toekomstige kandidaat van de socialistische partij, een unicum. Geïnteresseerden hoefde daarvoor alleen een euro te betalen en een charter te ondertekenen ter ondersteuning van de linkse waarden.

Hoewel Hollande de meeste stemmen heeft behaald is het percentage behaalde stemmen lager dan verwacht, vertelt Vandenberghe. De grote verrassing van de stemronde is Arnaud Montebourg die zeventien van de stemmen behaalde. Vandenberghe:

Met iets meer dan de helft van de stemmen geteld is Hollande met 39 procent de winnaar, maar zijn score is iets lager dan in peilingen was voorspeld. Martine Aubry, algemeen secretaris van de PS en burgemeester van Rijsel, haalt 30 procent van de stemmen. Grote verrassing is Arnaud Montebourg, die met een zeer links discours tegen globalisering en voor meer protectionisme 17 procent van de stemmen behaalt. Grootste ontgoocheling is Ségolène Royal, die in 2007 nog de PS-kandidate bij de presidentsverkiezingen was. Zij haalt amper 7 procent.

Volgende week zondag vindt een tweede stemronde plaats waarna de definitieve kandidaat voor de PS bepaald wordt. Montebourg kan die nog sterk beïnvloeden. Vandenberghe:

De hoge score van Montebourg betekent dat hij een beslissende stem kan hebben in de tweede ronde, bijvoorbeeld door zijn aanhang een stem voor Aubry te adviseren. Dan is Hollande nog helemaal niet zeker van een nominatie voor de presidentsverkiezingen van 2012. Komende woensdag vindt er een debat plaats tussen Hollande en Aubry, zondag kunnen de Fransen weer gaan stemmen. Wie gisteren al een euro betaalde, kreeg een briefje mee waarmee hij zondag gratis kan stemmen.

    • Hans Klis