Sarkozy en Merkel bespreken meningsverschillen eurocrisis

Sarkozy en Merkel op een gezamenlijke persconferentie in Berlijn in juni. Foto Reuters / Fabrizio Bensch

De Franse president Sarkozy heeft vanmiddag in Berlijn een ontmoeting met zijn Duitse collega Merkel. De twee Europese regeringsleiders zoeken elkaar op om hun fundamentele meningsverschillen over het oplossen van de eurocrisis te bespreken.

Op de agenda van de ontmoeting tussen Merkel en Sarkozy staan ongetwijfeld de redding van de Belgisch-Franse bank Dexia, de grote financiële problemen van Griekenland en het zogenaamde ‘herkapitaliseren’ van grote Franse banken. Vooral over dat laatste verschillen Sarkozy en Merkel van mening. De Franse president vindt dat zijn banken gesteund moeten worden met geld uit het Europese noodfonds, terwijl Merkel dit alleen als laatste redmiddel wil gebruiken.

Vanmiddag gesprekken over redding Dexia

Sarkozy en Merkel spreken zonder twijfel ook over de redding van de Belgisch-Franse bank Dexia, die in grote liquiditeitsproblemen is gekomen vanwege het bezit van grote hoeveelheden waardeloos Grieks schuldenpapier. Vanaf vanmiddag vergadert een delegatie van de Belgische regering met de Franse premier François Fillion en een delegatie uit Luxemburg. De partijen moeten het eens zien te worden hoe de lasten van de bank onder elkaar worden verdeeld, tegen welke voorwaarden de Fransen een deel van de bank afsplitsen en tegen welke voorwaarden de Belgen de Belgische tak nationaliseren.

Het topoverleg tussen Europese regeringsleiders en belangrijke organen als het IMF en de Wereldbank is de laatste dagen in volle gang. Vrijdag was premier Rutte in Berlijn om met Merkel te spreken. Toen zei de Duitse bondskanselier het plan van premier Rutte voor een aparte eurocommissaris die toeziet op naleving van de afspraken in het stabiliteitspact “zeer interessant” te vinden. Zij “ondersteunt” het om in deze richting verder te denken.

    • Pim van den Dool