PvdA wil Donner niet als vicevoorzitter Raad van State

Foto NRC / Vincent Mentzel

Vertrekkend vicevoorzitter van de Raad van State Herman Tjeenk Willink mag niet worden opgevolgd door iemand uit het kabinet. “Dan krijg je een slager die zijn eigen vlees keurt”, zei PvdA-fractievoorzitter Cohen vanmiddag.

Hij wees er in het tv-programma Buitenhof op dat het kabinet met veel wetgeving komt die nog langs de Raad van State moet. Cohen kondigde aan bij de behandeling van de begroting voor Algemene Zaken een wetsvoorstel in te dienen dat moet verhinderen dat iemand uit het kabinet zitting neemt in de Raad van State. “Ik verwacht brede steun, maar ik weet niet of die breed genoeg is.”

CDA schoof vorige week Donner als kandidaat naar voren

De kritiek van Cohen lijkt tegen het zere been van het CDA. CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom liet vorige week op Radio 1 doorschemeren dat het CDA minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner naar voren schuift als opvolger van Tjeenk Willink. Zijn naam wordt al langer met de functie in verband gebracht.

Tjeenk Willink stapt in januari op bij het belangrijkste adviesorgaan van de regering omdat hij dan zeventig wordt. Cohen zei dat het kabinet zijn opvolging tot nu toe klungelig aanpakt:

“Het is al heel lang bekend dat er een opvolger nodig is. Maar een advertentie voor de functie is nog steeds niet verschenen.”

Vorige maand schreef NRC Handelsblad dat er binnen het kabinet verschil van mening bestaat over de opvolging van Tjeenk Willink. Rutte en koningin Beatrix zouden in tegenstelling tot Maxime Verhagen voor een open procedure zijn. Minister Donner maakte deze week bekend dat binnen enkele weken de advertentie in de Staatscourant zal verschijnen waarin de vacature bekend wordt gemaakt.