Politie grijpt in bij aanval Tunesische fundamentalisten op tv-station

Tunesische vrouwen registreren zich voor de verkiezingen van 23 oktober, waarbij religieuze spanningen een grote rol zullen spelen. Foto AFP / Fethi Belaid

De Tunesische politie heeft vanmiddag ongeveer dertig moslimfundamentalisten opgepakt die probeerden het kantoor van een liberaal televisiestation in brand te steken. De betogers waren boos omdat de tv-zender de film ‘Persepolis’ had uitgezonden.

Persepolis was in 2007 de winnaar van het prestigieuze filmfestival van Cannes en werd vrijdagavond door de liberale Tunesische tv-zender Nessma uitgezonden. De film gaat over het leven van voor en na de Islamitische Revolutie in Iran van 1979 en is kritisch over de revolutie en het Iraanse regime. De Tunesische islamisten die het kantoor van Nessma probeerden aan te vallen zouden film kwetsend voor hun geloofsovertuiging hebben gevonden.

De politie in hoofdstad Tunis kon een aanval van zo’n driehonderd moslimfundamentalisten op het kantoor van Nessma voorkomen doordat in het centrum van de stad een blokkade werd opgeworpen. De directeur van Nessma zei vanmiddag tegen persbureau AFP dat hij sinds de vertoning van ‘Persepolis’ op vrijdagavond al doodsbedreigingen had ontvangen. Op Facebook zouden de moslimfundamentalisten hebben opgeroepen om journalisten van Nessma te doden. De directeur zegt dat Nessma zich niet zal laten intimideren:

“We zijn gewend aan bedreigingen, maar ernstig is dat ze deze keer in actie kwamen. Nessma is de modernistische snaar van de Maghreb. Wij zullen ons niet laten intimideren en de films blijven uitzenden die we willen. We hebben geen dictatuur uit het zadel geworpen om er een nieuw voor terug te krijgen.”

Aanval op tv-station komt vlak na bestorming universiteit door islamisten

De aanval op het kantoor van de tv-zender komt nog geen dag nadat een groep van zo’n tweehonderd moslimfundamentalisten een universiteit in de Tunesische stad Sousse bestormde. De islamisten waren boos dat de universiteit een vrouw met een gezichtssluier niet had willen inschrijven.

De incidenten laten de toenemende religieuze spanningen in Tunesië zien, het land waar in januari de Arabische Lente begon met het gedwongen aftreden van president Ben Ali. Onder Ben Ali werd het seculiere karakter van Tunesië met alle mogelijke middelen beschermd en werden islamitische partijen en bewegingen hard bestreden. Nu zijn heerschappij voorbij is, winnen moslimfundamentalisten aan invloed en laten zij zich steeds vaker gelden.

Over precies twee weken worden in Tunesië voor het eerst verkiezingen gehouden. De verkiezingen van 23 oktober zijn geen presidents- of parlementsverkiezingen, maar verkiezingen waarin een vergadering wordt gekozen die de Grondwet van het land moet herschrijven. De verschillende partijen zijn het erover eens dat de vergadering een jaar lang blijft zitten. De verwachting is dat de moslimfundamentalistische partij Ennahda de meeste stemmen zal behalen.