‘Polen kiest vandaag nieuw pro-Europees parlement’

Premier Tusk afgelopen vrijdag op campagne in Warschau. Foto AP / Alik Keplicz

In Polen worden vandaag parlementsverkiezingen gehouden. De verwachting is dat de partij van de pro-Europese premier Donald Tusk van de kiezer een mandaat voor nog vier jaar krijgt.

De partij van Tusk, het Civiele Platform, gaat aan de leiding in de opiniepeilingen, hoewel de conservatief-nationalistische partij van oud-premier Jaroslaw Kaczynski in de eindfase van de campagne wat aan populariteit heeft gewonnen. De twee partijen verschillen vooral als het gaat om hun houding tegenover de Europese Unie: de partij van Tusk wil meer samenwerken met de EU, terwijl Kaczynski een meer nationalistische koers bepleit. Ook is de partij van Kaczynski veel anti-Russischer dan de partij van Tusk.

De verwachting is dat het Civiele Platform van Tusk na de verkiezingen van vandaag opnieuw een regering kan vormen met zijn huidige coalitiepartner, de Boerenpartij. De premier kan eventueel ook kiezen voor een samenwerkingsverband met de nieuwe progressieve Palikot Beweging, die populair is in de peilingen en voorvechter is van homorechten, abortus en het legaliseren van softdrugs.

Premier Tusk beloond voor standvastig beleid in onzekere tijden

De regering van Tusk wordt vandaag vermoedelijk bedoeld voor de soepele manier waarop het Polen door de financiële crisis van de afgelopen jaren heeft geleid. De premier zet zichzelf neer als een stabiele factor in onzekere tijden en heeft beloofd verder te gaan met het doorvoeren van economische hervormingen om zo de Poolse staatsfinanciën op orde te brengen. Dat is hard nodig, want het Poolse begrotingstekort stijgt dit jaar naar verwachting naar 5,6 procent.

De stembussen in Polen zijn sinds vanochtend zeven uur Nederlandse tijd geopend. De eerste exit-polls met voorlopige resultaten worden vanaf negen uur vanavond verwacht.