Partij Poolse premier Tusk claimt overwinning parlementsverkiezingen

De Poolse premier Donald Tusk en zijn vrouw Malgorzata arriveren bij het verkiezingsfeest van het Burger Platform in Warschau. Foto AP / Alik Keplicz

De partij van de pro-Europese premier Donald Tusk claimt de overwinning bij de Poolse parlementsverkiezingen. De partij van Tusk, het Burger Platform, leidt in de exit-polls met 39,6 procent.

De conservatief-nationalistische partij van oud-premier Jaroslaw Kaczynski, Recht en Rechtvaardigheid (Prawo i Sprawiedliwość, PiS), heeft volgens deze laatste peiling 30,1 procent van de stemmen gekregen, meldt persbureau Reuters. Kaczynski heeft zijn verlies inmiddels erkend, maar feliciteerde zijn tegenstander niet.

Toch wordt naar verwachting op zijn vroegst morgen pas de definitieve uitslag verwacht. Tusk zou met een officiële overwinning de eerste Poolse premier worden die na de val van het communistische regime herkozen wordt, vertelt buitenlandredacteur en voormalig Polen correspondent Stéphane Alonso van NRC Handelsblad.

Ten tijde van het communisme waren Tusk en Kaczynski samen actief als dissidenten, licht Alonso toe, maar na de val van het regime werden de twee politieke opponenten. Alonso:

De Poolse premier Donald Tusk en zijn belangrijkste aartsrivaal Jaroslaw Kaczynski waren onder het communisme dissidenten, beide waren lid van de vrije vakbond Solidarnosc. Na de val van het communisme en het verdwijnen van een gemeenschappelijke vijand scheiden hun politieke wegen zich al snel.

Tusk loodste zijn land in de afgelopen jaren succesvol door de wereldwijde bankencrisis. Sterker nog, Polen was de enige grote lidstaat van de Europese Unie (EU) waar economische krimp werd voorkomen. Tusk gaf Polen binnen de EU de afgelopen jaren een modern gezicht. Zijn critici verwijten Tusk echter luiheid: hij zou uit electorale overwegingen belangrijke economische hervormingen uit de weg zijn gegaan. Veel jonge Polen vinden de rechts-liberale Tusk in morele dossiers (abortus, drugs) ook nog veel te conservatief.

Jaroslaw Kaczynski is de tweelingbroer van de vorig jaar tijdens een vliegramp in Rusland verongelukte president Lech Kaczynski. Hij was tussen 2005 en 2007 premier van Polen, maar verloor de verkiezingen destijds van Tusk. Kaczynski is een meester van – vaak tijdelijke – gedaanteverwisselingen. In de aanloop naar verkiezingen toont hij zich doorgaans van zijn zachte kant, onder meer door zich met vrouwen te omringen, maar de in periodes daartussen grossiert hij in tirades tegen de EU, intellectuelen, journalisten, rechters en Polens oude aartsvijanden Duitsland en Rusland.